Minister: Saksamaa võib rakendada veel ühe inflatsioonileevenduspaketi

Copy
Christian Lindner .
Christian Lindner . Foto: Scanpix/ Piero Nigro / Alto Press

Saksamaa saab lubada endale veel ühe inflatsioonileevenduspaketi, ilma et seaks ohtu niinimetatud võlapiduri, ütles reedel rahandusminister Christian Lindner.

Kantsler Olaf Scholz lubas eelmisel nädalal täiendavaid meetmeid aitamaks toime tulla toidu- ja energiahindade kasvuga, ilma et ületataks põhiseadusega paika pandud võlapidurit, mis keelab valitsusel laenata aastas rohkem kui 0,35 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT).

Vastates ajalehe Rheinische Post intervjuus küsimusele, kui suur saab uus abipakett olla ilma seda piiri ületamata, ütles Lindner: «Ma arvan, et madal kahekohaline arv miljardites on saavutatav.»

Abipaketi meetmed on suunatud nii madala kui keskmise sissetulekuga majapidamistele, samuti energiamahukate ettevõtete toetamisele.

Saksamaal oli juulis inflatsioon 7,5 protsenti ehk 0,1 protsenti madalam kui juunis. Enegiahinnad aga jätkavad tõusmist ajal, mil riik liigub talve poole.

Valitsus esitas juba varem sel aastal 30 miljardi euro suuruse abipaketi, et aidata tarbijatel toime tulla inflatsiooniga. See hõlmas kütuseaktsiisi langetamist ning odavaid ühistranspordi pileteid juunis, juulis ja augustis.

Saksamaa on korduvalt lubanud taastada laenupiduri 2023. aastal pärast seda, kui see peatati koroonapandeemia tõttu kolmeks aastaks.

Naasmine finantsdistsipliini juurde oli Lindneri Vabade Demokraatide üks peamistest nõudmistest eelmisel aastal roheliste ja Scholzi sotsiaaldemokraatidega peetud koalitsiooniläbirääkimistel.

Ajal, mil Saksamaa on silmitsi majandusraskuste süvenemisega, on mõned roheliste ja SPD liikmed kutsunud laenupiduri peatamist pikendama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles