Professor: kõrge elektri hind ei pane tootjaid investeeringuid tegema (3)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Elekter.
Elekter. Foto: Konstantin Sednev

Elektribörs on olukorras, kus tootmine ei kata tarbimist, mõtte kaotanud ning Eesti peaks süsteemist lahkuma ja keskenduma investeeringutele juhitavatesse tootmisvõimsustesse ja jaotusvõrku, ütles Vikerraadio hommikusaates Tallinna Tehnikaülikooli energiatehnoloogia professor Alar Konist.

«Kui turg on defitsiidis, siis börsil sisulist mõtet pole,» vahendab ERR Konisti tõdemust. «Kuni Euroopa Liidus ei teki suuremahulist tootmisvõimekust, et suudetaks rohkem elektrit toota kui me tarbime, siis pole börsi tarvis.»

Konist ütles, et toetab börsisüsteemiist väljumist. «Rootsi ja Norra on piiranud ja piiravad energia eksporti, selliste uudiste valguses peaksime lahkumist kaaluma,» lisas ta.

Konisti sõnul on lahenduseks reguleeritud hinnad. «See on mõistlikum, kuna siis me teame, et igal ajahetkel on energia olemas. Börsi puhul see võimalus puudub nagu praegu näeme.»

Kõrge hind ei pane investeeringuid tegema

Kui praeguse elektribörsiga jätkajate kinnitusel on kõrged hinnad tingitud tootmisvõimsuste puudumisest ning annavad  energiatootjatele motivatsiooni investeeringuid suurendada ja uusi tootmisvõimsusi ehitada, siis Konist vaatab ka teist nurka: kui hind on kõrge, siis ei ole tootjatel mingit põhjust uusi tootmisvõimsusi luua, mis hinna alla tooks. «Kui mina omaksin tootmisvõimsust, siis miks ma peaks hakkama ehitama tootmisvõimsust, mis hinnad alla tooks. Ma suudaksin väiksema elektrijaamaga endale palju rohkem kasumit toota ja sellega kaob investeeringute mõttekus ära. Perspektiivitu tundub sellise turu puhul  täna täiendava investeeringu tegemine,» lausus Konist.

«Ootan kõikidelt parteidelt väga selget seisukohavõttu, kuidas kõrgete hindadega hakkama peaks saama ja siin peaksid olema ka tehnilised lahendused,» rääkis Konist.

Eesootavate riigikogu valimiste valguses ootab Konist kõikidelt parteidelt konkreetseid nägemusi, kuidas kõrgete elektrihindade probleemi lahendada. «Ootan kõikidelt parteidelt väga selget seisukohavõttu, kuidas kõrgete hindadega hakkama peaks saama ja siin peaksid olema ka tehnilised lahendused,» rääkis Konist. «Üks asi on poliitiline pool, aga tehnikaga ei toimi see, et ma nõuan, et seade peab kuskil käima minema, see peab olema tehniliselt lahendatud,».

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles