Maagaasi hind rallib - Euroopa enegiakriisil pole lõppu näha

PM Majandus
Copy
Statistikaameti andmeil olid teenused küll 0,8 protsenti odavamad kui mullu augustis, ent Vitsuri hinnangul on see olulisel määral seotud energia odavnemisega.
Statistikaameti andmeil olid teenused küll 0,8 protsenti odavamad kui mullu augustis, ent Vitsuri hinnangul on see olulisel määral seotud energia odavnemisega. Foto: Ants Liigus

Euroopa maagaasifutuurid jätkasid oma tõusu rekordkõrgele tasemele, kuna energiavarustuse kitsikus jätkas piirkonna kurnamist, keset märke sellest, et kütus muutub tööstuslikuks kasutamiseks ja elektritootmiseks liiga kalliks, vahendab Bloomberg.

Maagaasi viitekontrakt sulgus neljapäeval 6,7 protsenti kõrgemal, 241 eurol megavatt-tunni kohta, mis ületab eelmist märtsi alguses püstitatud rekordit, mil Venemaa sissetung Ukrainasse tekitas šokilaineid kogu turul. Hinnad on umbes 11 korda kõrgemad, võrreldes tavapärase hinnatasemega praegusel aastaajal.

Kodumajapidamiste ja ettevõtete jaoks, kes seisavad silmitsi aastakümnete halvima inflatsiooniga, on hinnad tõusnud märkimisväärse kiirusega. Euroopa on juba kaotanud viimase aasta jooksul umbes poole oma tsingi- ja alumiiniumisulatamisvõimsusest kõrgete energiahindade tõttu ning tulevikus on oodata veelgi rohkem sulgemisi.

Euroopat on haaranud energiakriis, mida õhutavad piiratud tarned Venemaalt, aga ka suurenenud nõudlus seoses pandeemiast taastumisega ning kuum ja kuiv suvi, mis on suurendanud vajadust jahutamise järele. Riigid koostavad plaane gaasi säästmiseks talve eel, paigutades praeguse kalli hinnaga võimalikult palju gaasi ladustamiskohtadesse, valmistudes siiski võimalikuks energia piiramise ohuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles