Kumma maitse valid Sina – Tõde või Õigus?

Copy
Foto: Caffebo

Eesti poodides on nüüd saadaval kaks uut ja enneolematut kohvisegu – Tõde ja Õigus - mis vastavad täielikult eestimaalaste maitsele. Kohviretseptid on valminud testide käigus sadade inimeste maitse-eelistuste põhjal.

Paari aasta eest valmis Tallinna külje all Loo alevikus Eesti modernseim, suurim ning kaasaegseim täisautomaatne kohviröstikoda Caffebo. Idee ja teostuse taga on kolm pikaajalist kohvifänni ja oma ala profi: Mart Roosmets, Üllar Ink ja Tõnis Juulik kellel „käsi kohvis“ olnud vastavalt 22, 20 ja 15 aastat.

Caffebo on mitmes mõttes eriline. Siin kohvimajas sünnivad enneolematud maitsed ning siinne rahvas mõtleb teistmoodi.

Foto: Caffebo

Kohvid, mis nüüd juba suuremates jaekauplustes saadaval, kannavad silmatorkavaid nimesid: Tõde ning Õigus. Mis on selle taga?

Mart: mõtlesime algusest peale, et müügile tulevate kohvisegude kujundamisel soovime anda kohalikule kohvisõbrale sõna ning nii töötasimegi välja kaks kohvisegu, mille valmimisel rääkisid kaasa sajad eestimaalased. Tajudes enam-vähem keskmise kohvijooja maitseid, tegime ise valmis kuus kohviretsepti: kolm pehmema- ning kolm tugevamamaitselist segu. Saatsime need kümnetele inimestele üle Eesti proovida. Saadud tagasiside baasil muutsime veidi retsepte ning välja testimiseks läksid uued versioonid. Sedasi tegime kokku kolm maitseringi ning nendest tulemustest valisid inimesed välja oma lemmikud, millest said valmistooted. Igas maitseringis osales umbes 25 leibkonda, seega saamegi väita, et lõpuks osalesid meie kohvide valikus sajad eestimaalased.

Caffebo Tõde on pehmema ning delikaatsema maitsega, Õigus seevastu tugevam ning tummisem. Esimene sobib vastavalt peenemale maitsele ning teine tugevama kohvi sõbrale.

Foto: Caffebo

Lisaks sobivale maitsele on Caffebo kohvide suureks eeliseks ka stabiiline maitse. Röstimiskvaliteedi saavutame tänu täisautomaatsele röstimisliinile, puudub inimese käsi mis senini on võis tekitada töövigu ja kvaliteedi kõikumisi. Tehas on täisautomaatselt juhitav.

Tõnis: meie eesmärgiks oli ja on alati pakkuda lisaks heale maitsekogemusele ka tasukohast hinda. Nimelt on Caffebo kohvid samas hinnatasemes turu suurima tegija Paulig kohvidega. Seega on nüüd Pauligile arvestatav alternatiiv, inimene saab nüüd valida kohaliku ehk Eesti toote ning ei pea selle eest palju rohkem maksma, nagu seni.

Foto: Caffebo

Kohvitehases taaskasutatakse ning tegeletakse ka heategevusega.

Üllar: Keskkond läheb meile väga korda, seepärast mõtleme läbi kõik, mida teeme. Ka kohvi tootmisel tekivad tootmisjäägid, meie oleme saanud korraldada oma töö nii, et meil on need pea olematud. Näiteks röstimise käigus eralduvad kohviubadest õhukesed kestad mis on nagu helbed – kaaluvad ülivähe aga koguselt on neid palju. Oleme leidnud põllumajanduses neile kasutust. Tootmisliinil on lisaks soetatud ka väga kulukas jääkide järelpõleti, mis annab naabruskonnale puhtama õhu ning kaotab ära saaste. Meie teada on meie röstikojal see ainuke ja ainulaadne Eestis.

Kuna kohvisegude valmimisel on meil mitmeastmeline kvaliteedikontroll, siis üks etapp sellest teostatakse kohvi peenjahvatuse teel, mistõttu tekib meil suurem kogus värsket peenjahvatatud kohvi. Oleme lahendanud selle nii, et umbes iga paari kuu järel, kui on kogunenud 10-15kg peenjahvatatud kohvi, jagame need MTÜ-le või muude heade kavatsustega soovijatele, kus joojad saavad kohvirõõmu ning meie rõõmu kohvi andmisest.

Foto: Caffebo

Suur tehas on valmis, poodides kaks kohvi saadaval, mis saab edasi?

Mart: Mõtleme põhjamaadele. Nagu Eestis, nii ka mujal ehk Soomes, Rootsis jne, plaanime läheneda kohaliku kohvikultuuri põhiselt ehk et leiame sealsetele turgudele kohalikud kohvisõbrad kellega koostöös töötame välja nende kohalikud maitsed ning loodame, et saame oma röstikojast peagi ka sealseid tarbijaid rõõmustada.

Eestis on kohvid Tõde ja Õigus juba saanud head vastukaja, ilmselt proovime järgmisel aastal luua ühe uue lisatoote, mis hakkab olema nn hooajaline ehk vahetuma igal aastal ning on selline põnev katsetus ja maitseüllatus lisaks traditsioonilistele valikutele.

Tootmismaht on meil võimas ning juba täna röstime ka nn Private Label tooteid ehk kohvisid kellelegi teisele. Näiteks soovib mõni suur kohvikute kett pakkuda oma klientidele enda kohvi, siis loome kohvikuga koostöös nende oma maitse ja retsepti ning röstime neile – meie oleme kohviproffid, nemad kohvikuteproffid.

Coffebo kohviröstikoda:

- retseptid ja maitsed, mille on valinud kohalikud tarbijad

- tootmisjääkide taaskasutus

-heategevus ning efektiivsus

Copy
Tagasi üles