Latvenergo: elektrivarustust mõjutab välisühenduste piiratus ja Daugava madal veetase

BNS
Copy
Foto: Lita Krone/LETA

Läti energeetikafirma Latvenergo sõnul mõjutab elektrienergia saadavust elektri välisühenduste limiteeritus ning Latvenergo Daugava hüdroelektrijaamade kaskaadi väga madal veetase. Latvenergo müüb Eestis elektrienergiat kaubamärgi Elektrum all.

Praegu on Balti regiooni elektriturul ainuke täiendav tootmisvõimsus kogu elektrinõudluse rahuldamiseks saadaval vaid kõrge või väga kõrge turuhinnaga, nentis ettevõte pressiteates.

Gaasi ja süsinikukvootide hinnad on rekordkõrgustel ning paljud elektrijaamad püüavad Latvenergo selgitusel kasutada turul olevaid odavamaid energiaressursse elektri tootmiseks. Samas on kuumad ilmad, vähesed tuule- ja veeressursid, samuti mitme elektrijaama samaaegsed remonditööd Balti riikides tekitanud ebapiisava elektrienergia tootmise olukorra, mida peegeldavad ka elektribörsi Nord Pool kõrged hinnatasemed. Kõik see tingib vajaduse rakendada töösse Latvenergo soojus- ja elektrienergia koostootmisjaamad.

Soojus- ja elektrienergia koostootmisjaamale on ühetunniste töötsüklite rakendamine Latvenergo sõnul äärmiselt ebaefektiivne, ent praegu valmistatakse ette kontserni teise koostootmisjaama töösse rakendamist turvaliseks ja pikemaajaliseks opereerimiseks turul. Neljapäeva seisuga töötab ja toodab elektrit kontserni esimene koostootmisjaam.

Siiamaani oli Latvenergo soojus- ja elektrienergia koostootmisjaamade tööd rahvusliku julgeoleku kaalutlustel piiratud, kuna kogu Euroopas valitseb gaasipuudus ja gaasi tarnimine on kriitiliselt madalal tasemel. Ettevõtte sõnul on aga sihipäraselt töötades olemasolevad varud ja ostuplaanid võimaldanud Latvenergol piirangud üle vaadata ja alustada koostootmisjaamade tööd ilma üldist varustuskindlust kahjustamata.

Latvenergo kontserni energiatootmisportfell koosneb valdavalt hüdroelektrijaamadest ning soojuse ja elektri koostootmisjaamadest. Suurema osa elektri- ja soojusenergiast toodavad Latvenergo AS kolm Daugava hüdroelektrijaama ja kaks soojuse ja elektri koostootmisjaama. Energiat toodavad ka Liepājas enerģija SIA, Aiviekste hüdroelektrijaam ja Ainazi tuuleelektrijaam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles