Rootsi plaanib 2,8 miljardi euro suurust paketti elektrihinna tõusu kompenseerimiseks

PM Majandus
Copy
Rootsi peaminister Magdalena Andersson.
Rootsi peaminister Magdalena Andersson. Foto: Henrik Montgomery

Rootsi peaministri Magdalena Anderssoni sõnul ei soovi valitsus, et Rootsi ettevõtjad ja majapidamised oleksid elektrihinna tõusu pantvangid.

Rootsi valitsus teeb ettepaneku vähemalt 30 miljardi Rootsi krooni (umbes 2,84 miljardi euro) suuruse paketi kohta, et hüvitada kodumajapidamistele elektrihinna tõusu, teatas Rootsi avalik-õiguslik ringhääling SVT .

Ettepaneku kohaselt tuleb vähemalt 30 miljardit krooni Rootsi riiklikule võrguametile tehtavatest maksetest kasutada kas kodumajapidamiste otseseks toetamiseks või hindade ja tasude vähendamiseks muul viisil.

Rootsi ametiasutused peavad nüüd SVT sõnul toetusmeetodit täiendavalt uurima. Raha võetakse riikliku võrguagentuuri ülejäägist, mis valitsuse hinnangul on aasta lõpuks 60 miljardit Rootsi krooni ehk 5,67 miljardit eurot.

Peaminister Magdalena Andersson ütles kolmapäeval toimunud pressikonverentsil, et Rootsi valitsus ei soovi, et Rootsi ettevõtjad ja majapidamised oleksid elektrihinna tõusu pantvangid. Ta ütles, et elektriturg ei ole kavandatud praeguseks äärmuslikuks olukorraks.

SVT andmetel piirab Euroopa Liidu õigus tavaliselt seda, kuidas Rootsi riikliku võrguameti võrgutasusid kasutatakse, kuid Euroopa Komisjon andis kevadel liikmesriikidele loa võtta erakorralisi meetmeid vastuseks kõrgetele elektrihindadele.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles