Mitmed Euroopa metallitootjad peatavad kõrgete energiakulude tõttu tootmise

PM Majandus
Copy
Alumiinium.
Alumiinium. Foto: Fabian Bimmer

Järjekordne Euroopa metallitehas on olnud sunnitud peatama kõrgete elektrihindade tõttu tootmise, mis rõhutab gaasikriisi süvenevaid tagajärgi piirkonna tööstusele.

Slovalco alumiiniumitehas Slovakkias, mille enamusosalus kuulub Norsk Hydrole, sulgeb septembri lõpuks põhitootmise, mis mõjutab 300 täistööajaga töökohta. Sulgemine järgneb päev varem tehtud sarnasele otsusele lõpetada tootmine Hollandi tsingitehases, vahendab Bloomberg.

Maagi sulatamine metalli tootmiseks on üks tööstuslikest protsessidest, mis sõltub kõige rohkem energiast, mille hind on Euroopas tõusnud järsult.

Tootmise piiramine ja hiljutised sulgemised Euroopa tööstusettevõtetes rõhutavad survet, mida rasketööstusele avaldavad gaasihinnad, mis on tõusnud kõigi aegade kõrgeimale tasemele ning ühtlasi 13 korda kõrgemale eelmise kümnendi keskmisest pärast seda, kui Venemaa piiras gaasitarned mandrile.

Slovalco, mille aastane alumiiniumi tootmismaht on 175 000 tonni, teatas, et Slovakkia ei ole ELi süsteemi raames suutnud kompenseerida energiamahuka tööstuse süsinikdioksiidi heitkoguseid, mis tähendab, et tal tekiks «märkimisväärne rahaline kahju», kui tegevus jätkuks pärast käesolevat aastat. Nagu paljud teisedki Euroopa tehased, töötas see tehas enne sulgemise väljakuulutamist alla tootmisvõimsuse.

Samuti on paljude toorainete hinnad endiselt madalseisus, kuna ollakse mures majanduslanguse mõju pärast nõudlusele. Metallianalüütikud on siiski olnud optimistlikumad tsingi, alumiiniumi ja vase suhtes, sest Euroopa sulatuste sulgemise tõttu on pakkumine piiratud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles