ENERGIAKRIIS ⟩ Läti tarbib 10 korda rohkem elektrit, kui ta ise suudab toota (5)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Läti paistab praegu silma erakordselt vähese elektritootmisega.
Läti paistab praegu silma erakordselt vähese elektritootmisega. Foto: Gints Ivuskans/Scanpix Baltics

Kuigi kõigi kolme Balti riigi energiabilanss on täna negatiivne, eristub tootmisvõimsuste vähesusega selgelt Läti, kus teatud tundidel on tarbimise ja tootmise vahe enam kui 10-kordne.

Näiteks täna kell 13 toodeti Lätis elektrit kõigest 84-megavatise võimsusega, samas kui tarbimine oli 900 megavatti. Olukord ei paranenud ka tund aega hiljem, kus lõunanaabrite energiadefitsiit oli endiselt 825 megavatti.

Läti energiabilanss 17. augustil
Läti energiabilanss 17. augustil Foto: Kuvatõmmis

Põhjus, miks lõunanaabritel sedavõrd suur energiapuudus on, seisneb tootmisvõimsuste vähesuses. Praegu on Läti ainsaks suuremaks tootmisvõimsuseks hüdroenergiajaamad, mis annavad energiat võrku tsüklitena. Näiteks kell 13 ja 14 panustas hüdroenergia võrku vähem kui 10 megavatiga.

Kuigi Eestis ja Leedus on tootmisvõimsusi rohkem, on pilt ka teistes Balti riikides sarnane. Võrdluseks võetud ajal, kell 13 toodeti Leedus elektrit 813-megavatise võimsusega. Baltikumi suurima riigi tarbimine küündis aga sel hetkel 1703 megavatini, mistõttu oli leedulaste energiasüsteem isegi suuremas defitsiidis kui lätlastel.

Eesti elektrisüsteem on kolme Balti riigi võrdluses kõige paremas seisus, kuid Eesti Energia tootmisseademete hoolduste ja rikete tõttu on ka meie energiabilanss alates hommikust negatiivne. Kell 13 tarbisime 1008 megavatti, tootsime aga 692-megavatise võimsusega.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles