Eesti elektritarbimine vähenes rekordhinnaga tunnil hüppeliselt (10)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Elektrikeris on üks suuremaid kodumajapidamiste energiatarbijaid. Börsipaketi omanikel tasuks saun täna kella 18-19 vahel kütmata jätta.
Elektrikeris on üks suuremaid kodumajapidamiste energiatarbijaid. Börsipaketi omanikel tasuks saun täna kella 18-19 vahel kütmata jätta. Foto: Shutterstock

Täna kell 18 kehtima hakanud börsihind 4000 eurot megavatt-tunni eest, mõjutas märgatavalt ka Eesti elektritarbimist.

Kui veel kell 17.47 oli Eesti elektritarbimine 1022 megavatti, siis kell 18.03 oli see kukkunud juba 12,2 protsenti, 897 megavatile. Järgnevatel minutitel stabiliseerus tarbimine 900 megavati juures.

Seejuures tuleb arvestada, et rekordhinnast on sõltuvad vaid börsilepinguga kliendid. Fikseeritud elektrihinnaga paketiga liitujaid tänane kõrge börsihind ei puuduta, mistõttu polnud neil põhjust ka enda tarbimist piirata.

Eesti elektritrabimine 17. augustil
Eesti elektritrabimine 17. augustil Foto: Kuvatõmmis

Kuigi börsihind 4000 eurot kehtib kella 18 ja 19 vahel ka Lätis ja Leedus, pole meie Balti naabrid oma tarbimist nii jõuliselt vähenenud. Lätis vähenes tarbimine selles ajavahemikul 3,3 ning Leedus 4,4 protsenti.

Elektribörsi Nord Pool Spot Baltikumi juht Ingrid Arus ütles eile Postimehele, et 4000 euro suuruse elektrihinna tekitas olukord, kus Balti regiooni võimsustest ja ühenduskaablitest ei piisanud, et nõudlus ära katta.

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles