Saksamaa hoidlad saavad Vene gaasita tühjaks kolme kuuga

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Saksamaa kantsler Olaf Scholz käis eelmisel reedel Potsdamis riigi gaasitaristuga tutvumas.
Saksamaa kantsler Olaf Scholz käis eelmisel reedel Potsdamis riigi gaasitaristuga tutvumas. Foto: IMAGO/Thomas Trutschel/Scanpix

Kuigi Saksamaa maagaasivarud täituvad praegu tavapärasest kiiremini, ei pruugi ka pilgeni täis gaasihoidlatest piisata talve üleelamiseks, kirjutab Bloomberg.

Isegi kui Saksa gaasivarud jõuavad novembriks täituda riigi seatud 95-protsendise eesmärgini, jätkuks sellest Venemaa tarnete täieliku peatamise korral umbes 2–2,5 talvekuuks, ütles Saksamaa föderaalse energiaagentuuri juhi Klaus Müller. Praegu on gaasihoidlad täidetud 77 protsendi ulatuses ning graafikust ollakse ees kahe nädalaga.

Venemaa gaasist sõltuv Saksamaa püüab oma talvevarusid täita tavapärasest hoogsamalt pärast seda, kui Moskva kärpis järsult Nord Streami gaasivoogusid, süvendades Euroopa viimaste aastakümnete rängimat energiakriisi. Saksa valitsus on kutsunud inimesi üles vähendama tarbimist, hoiatanud tarbimisnormide kehtestamise eest ja kehtestanud sel nädalal gaasi kasutamise maksu.

«Oleme hoidlate täitmisega olnud veidi kiiremad kui varem, kuid see ei ole märk, et võiksime lõõgastuda,» ütles Müller teisipäeval antud intervjuus.

Arvestades tavapärasest jahedama sügise ohtu ja täiendavate tarnehäirete võimalust, võib valitsuse eesmärk – täita oktoobriks 85 protsendi varudest – osutuda keeruliseks, ütles Müller. Ta lisas, et ka novembriks seatud 95 protsendi eesmärgi saavutamine näib olevat raskesti saavutatav, kuna mõne gaasihoidla täitmine nõuab rohkem aega.

«Ma ei saa teile lubada, et kõik Saksamaa gaasihoidlad on novembris 95 protsendi ulatuses täitunud. Ja seda isegi heade pakkumise ja nõudluse tingimustes. Parimal juhul täidab kolm neljandikku neist eesmärgi,» lisas Müller.

Venemaa gaasivood läbi Nord Streami moodustavad praegu vaid umbes 20 protsenti võimsusest, mis hoiab Saksamaad ärevuses, et ka allesjäänud tarned võidakse igal ajal täielikult katkestada.

Saksamaa föderaalne energiaagentuur uurib praegu võimalusi, kuidas prioritiseerida tarneid mõnele majanduse jaoks oluliseks peetavale tööstusharule ja koostab erinevate stsenaariumide kohta ettepanekuid, mis valmivad lõplikult oktoobris.

Siiski ei tohiks Saksa tööstus veel eeldada, et regulaator kehtestab kindla korra, mille alusel ettevõtteid turult ära lõigatakse. «Me ei tea veel, kuidas kriis edasi areneb. Me ei saa anda kindlust, et mõned tarbijad saaksid enne teisi kärbitud,» ütles Müller. «Oleme läbipaistvad, kuid ma tean, et see ei ole rahuldustpakkuv sõnum.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles