Valitsus võtab kodutarbija elektri hinna kontrolli alla (15)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan (Isamaa) ametivannet andmas.
Infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan (Isamaa) ametivannet andmas. Foto: Madis Veltman

Poliitikud loodavad, et iga teine kodutarbija saab universaalteenuse abiga sel sügisel soodsama hinnaga elektrit. Eesti Energia juht Hando Sutter kahtleb, et universaalteenus toob madalama hinna, küll aga arvutab ta, et Ukraina sõja tõttu kõrgele tõusnud elektri hind läheb Eesti tarbijatele maksma tänavu vähemalt miljard eurot.

Ligi 10 aastat on kodutarbijad ostnud elektrit börsilt või elektrimüüjatelt, kel oma tootmine ja võimalus pakkuda fikseeritud hinnaga elektrit. Nüüd see muutub. 1. oktoobrist võivad kõik kodutarbijad ja korteriühistud valida riiklikult kontrollitud hinnaga universaalteenuse.

Neljapäeval valitsusse ja veel augustis riigikokku jõudev seadusemuudatus kohustab Eesti Energiat müüma kodutarbijatele konkurentsiameti kontrollitud hinnaga elektrienergiat. Eesti Energia peab seda pakkuma oma müügiesinduste kaudu, samuti pakkuma elektrienergiat kõikidele konkureerivatele elektri müüjatele, et need saaks seda pakkuda oma klientidele.

Praegu pole teada, milline tuleb universaalteenuse hind. Postimeest nõustanud eksperdid pakkusid, et see võib olla umbes 120 eurot megavatt-tund (12 senti kWh). Eesti Energia juht Hando Sutter ütles aga, et alla 200 euro pole Narva jaamadest võimalik pakkuda.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles