Õnnelikult kasvanud loomade liha rõõmustab sööjaid

Copy
Foto: Muhu Liha

Nädalavahetusel tulevad külla sulle kallid inimesed. Sa tahad neid väärikalt vastu võtta ja kaalutled mida küll lauale panna. Üks võimalus on kostitada neid Eestimaa niitudel kasvanud õnnelike lammaste ja veiste maitsva lihaga.

Näiteks tahad pearoaks pakkuda lambapraadi. Rohumaa lamba liha on hõrk ja tervislik ning väikese rasvasisaldusega. Sobib ahjus küpsetamiseks ja hautamiseks. Või siis lamba aba steiki, mis sobib grillimiseks, praadimiseks, küpsetamiseks ja hautamiseks. Külmlauale sobiks lamba suitsusink, mis on hea kohe söömiseks, aga sobib kasutada ka suppide ja hautiste valmistamisel.

Kui sa neid tooteid oma kodupoest parasjagu ei leia, võib ülikvaliteetset ja puhast liha tellida Muhu Liha Tulundusühistu e-poest ja kuller toob selle koju kätte ja seda üle Eesti. Nädala alguses kuni teisipäevani tehtud tellimused saad kätte sama nädala reedel. Hiljem esitatud tellimused tarnitakse järgmise nädala reedel.

Ei maksa karta, et toit kuumal suvepäeval transportides rikneb, sest kuller toimetab need sinuni külmikuga varustatud autos.

Muhu Liha Tulundusühistu koondab Muhu saare lamba- ja veisekasvatajaid. Ühistegevust alustati tulenevalt praktilisest vajadusest – turustada enda kasvatatud loomi. Nüüdseks on häid koostööpartnereid ka teistel Lääne-Eesti saartel - Saaremaal, Hiiumaal, Manijal, Ruhnus ja Osmussaarel.

Ühistusse kuuluvate ettevõtjate eesmärgiks on sulle pakkuda seda, mida nad isegi söövad – Eesti talude rohumaadel vabalt peetud õnnelike lammaste ja veiste maitsvat liha. Kogu tooraine pärineb Eesti taludest ja tooted valmivad Muhu saarel.

Muhu Liha peab väga oluliseks nn ninast-sabani põhimõtet, ehk siis raisata võimalikult vähe ja kõik osad loomast ära kasutada. Näiteks on võimalik soetada endale puljongi või supi keetmiseks liharikkaid konte või siis ka imekaunis ja pehme lambanahk. Ka kutsusid ei jäta Muhu Liha tooted külmaks.

Foto: Muhu Liha

Kuidas olla kindel, et see liha on tõepoolest puhas?

Muhu Liha tooted valmivad Biosfääri programmiala rohumaaveis ja -lammas toidukvaliteedikava kohaselt. Kava kirjeldab, kuidas peavad loomad olema toidetud, millised nende kasvutingimused ja samuti ravimite manustamine. Seda kõike eesmärgiga, et liha oleks võimalikult kvaliteetne. Looduslikel rohumaadel karjatatavad tõud on aeglase kasvuga, mis koos liigirikka koresöödaga annab nende loomade lihale head maitseomadused. See liha on tervislik ning maitsev.

Toidukvaliteedikavas osalejate tegutsemispiirkond on piiritletud Lääne-Eesti saarte biosfääri programmialaga. Lääne-Eesti saartel on loodus, tulenevalt aluspõhja kivimist, liigirikas ja omapärane.

Veise praetükk.
Veise praetükk. Foto: Muhu Liha

Lisaks lihale ka looduskaitse

Saarte loopealsed ja rannaniidud vajavad avatuna ja liigirikkana säilimiseks igasuvist madala koormusega karjatamist. Selleks sobivad suurepäraselt lambad ja veised, kes saavad veeta oma suved süües maitsvat liigirikast toitu ning aidata samal ajal kaasa traditsiooniliste liigirikaste maastike säilimisele.

Iseloomuliku taimestiku ja elustiku säilimise tagamiseks on oluline, et neid kooslusi ei künta, väetata ega külvata neile produktiivsuse tõstmiseks kultuurtaimede seemneid. Ühistu tootjad ei kasuta väetisi ega pestitsiide.

Ligi pool Eestis inventeeritud pärandkooslustest on koondatud Lääne Eesti saartele.

Muhu Liha aitab oma tegevusega säilitada pärandkooslusi ja toob meie toidulauale maitsva ja tervisliku kohaliku lamba- ja veiseliha. Eelista Eestimaist.

Muhu Liha töötajad Annely ja Keidi toodetega.
Muhu Liha töötajad Annely ja Keidi toodetega. Foto: Muhu Liha
Copy
Tagasi üles