Kuidas planeerida eelarvet praegustes tingimustes?

Copy
Rahatähed.
Rahatähed. Foto: Arvo Meeks

Eelarve planeerimine on oluline samm finantsvabaduse saavutamiseks. Olgu selleks siis tulude-kulude kirjapanek kuu alguses, poes soodsama hinnaga kaupade valimine või raha kõrvalepanek mustadeks päevadeks – need on finantsotsused, mis mõjutavad igaühe elu. Igapäevases kiires tempos unustatakse aga, et eelarve eduka juhtimise peamine eesmärk on aja jooksul finantsolukorda parandada või vähemalt seda stabiliseerida ning selleks tuleb eelarvet planeerida eesmärgipäraselt. Et rahaasjade planeerimist parandada, on Citadele panga Eesti filiaali jaepanganduse juht Marina Hakiainen koostanud praktilised näpunäited eelarve planeerimiseks.

Millest alustada eelarve planeerimist?

Alustuseks tuleb seada eesmärk – näiteks soov säästa rahalise «turvapadja» tarvis, hakata koguma, mõeldes lapse haridusele või lihtsalt korraldada oma rahaasjad nii, et ei peaks iga päev igakuiste kulutuste pärast muretsema. Kui eesmärk on määratud, tuleb hinnata hetke finantsseisu. Selleks võib kasutada märkmikku, MS Exceli tabelit või mõnda eelarverakendust.

Ühele poole tuleb kirja panna kõik sissetulekud – töötasu, toetused või mistahes muud sissetulekud. Teises pooles tuleb loetleda kõik väljaminekud – arved, finantskohustused, kulutused koju ostetavale toidule ja väljas söömisele, transpordile jne. Kulude-tulude üleskirjutamiseks tasub heita pilk pangakonto eelmise (või mitme) kuu väljavõttele.

Kui te iga päev pangakaarti ei kasuta, kuid näiteks teete sisseoste toidupoes, kus kliendikaardi omanikele pakutakse soodustusi, saate oma ostuajalugu kontrollida kaupluse iseteenindusportaalis.

«Kui hakkame kulutustest rääkima, meenuvad arved ja maksekorraldused, kuid tegelikult on suurimad väljaminekuallikad toit ja kodu. Seetõttu analüüsi oma igapäevaseid harjumusi, näiteks kui palju sa kohvi eest maksad, kas ostad treeninguteks pudelivett või millise aegunud toidu külmkapist välja viskad. Nii saad välja arvutada, mitu eurot võiksid kokku hoida. Raha kasvatab raha, võlg aga võlga,» ütleb Marina Hakiainen.

Sageli jäetakse tähelepanuta ka sellised kulud, nagu Netflixi, Spotify, iTunes'i tellimused või Microsofti rakenduste kuutasud. Kõik need kulud tuleb finantsolukorra hindamisel kokku liita. Vaid kõiki igakuiseid kulutusi analüüsides on võimalik aru saada, millele kulutatakse rohkem, kui peaks ja mis pole eelarves üldse kajastatud.

«Et teha otsuseid oma finantsseisu parandamiseks, tuleb teada, milline on bilanss ehk jääk. Kas seda on praegu või on hoopis tekkinud ülekulu. Täpne arvestus aitab aru saada, kuidas edasi tegutseda,» selgitab Hakiainen.

Kui olukord on selge, tuleb koostada tegevusplaan

Tihtipeale näeme tegelikku eelarvepilti alles siis, kui kulud on kirja pandud. Välja joonistuvad kõik väiksemad ostud, mis suuremate ostude vahel märkamatuks jäävad. Samuti ilmnevad eelarves puudujäägid, näiteks pole kogutud midagi mustadeks päevadeks. Siinkohal tuleks hakata koostama tegevuskava, vaadates läbi, milliseid kulutusi on võimalik vähendada, et saavutada eesmärk.

«Et igapäevaseid kulutusi vältida, soovitame toidupoodi külastada kord nädalas. Koosta poodi minnes vajalike kaupade nimekiri või tee vastavad sisseostud hoopis internetis, et ostud oleksid läbi mõeldud,» räägib Marina Hakiainen.

Rääkides planeerimisest ja äärmustest, soovitab Marina järgmist: «Kui me oma rahaasjad käsile võtame, võime olla ka liiga kategoorilised, täpselt nagu siis, kui hakkame dieeti pidama. Ja väga sageli annavad inimesed üsna kiiresti alla, sest ei suuda oma igapäevaelu drastiliselt muuta. Seetõttu on siinkohal soovitus mitte äärmustesse laskuda, vaid leida kuldne kesktee. Kui rehkendame kokku sissetulekud ja väljaminekud ning hindame kulutusi, märkame, kui palju saame koguda ja oma eesmärkideks kõrvale panna. Eesmärgid peavad olema selged, tuleb aru saada, kuhu sa tahad jõuda – kas tahad paremini elada, olla kindel iseenda ja oma lähedaste tulevikus, soovid, et sul oleks rahaline «turvapadi», tahad ellu viia oma unistusi või koguda raha oma lapse tuleviku heaks.»

Rahaline «turvapadi» finantsootamatuste vastu

Eelarve üks olulisemaid komponente, mis sageli tähelepanuta jäetakse, on säästud mustadeks päevadeks või rahaline «turvapadi». See on vajalik igale inimesele ja perele, sest homset ei oska keegi ennustada, kuid ootamatusteks tuleb valmis olla. Säästude suurus sõltub sellest, kui palju raha inimene või perekond iga kuu kulutab – mida suurem jõukus, seda suuremaid sääste on mustadeks päevadeks tarvis. Minimaalne summa, mille ulatuses tuleks säästa, peaks olema kolm kuupalka.

«Oma kulutusi planeerides hindame, millised asjad ei suurenda meie heaolu ega paranda tervist. Järgmise sammuna tuleb säästmiseks eraldada vähemalt 20 protsenti meelerahufondi. Võime alustada väiksemast summast, siis seda suurendada või valida kohe suurem summa, motiveerides end eesmärgi poole liikuma,» soovitab Marina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles