Kaliningrad: Šiaulių bankase rublapõlgus transiiti ei mõjuta

Copy
Kaubarong Kaliningradi ja Leedu vahelises Kybartai raudteejaamas.
Kaubarong Kaliningradi ja Leedu vahelises Kybartai raudteejaamas. Foto: Valda Kalnina

Leedu Šiaulių bankase keeldumine teenindada rublamakseid ei mõjuta raudteetransiiti Kaliningradi oblastisse Venemaa teistest piirkondadest, ütles Interfaxile oblasti kuberneri pressiesindaja Dmitri Lõskov.

«Kõik arved, mida Venemaa pidi tasuma läbi Leedu kulgeva kaubatransiidi eest, vormistati alati eurodes. Nii et see, et Šiaulių bankas lõpetas rublamaksete vastuvõtmise, ei mõjuta kuidagi raudteetransiiti,» ütles ta.

Šiaulių bankas teatas varem, et Venemaa ja Valgevene vastaste sanktsioonide laienemise tõttu ei tee ta alates 15. augustist olenemata saajariigist maksetehinguid Vene rublades. Ja alates 1. septembrist ei tee pank Venemaale ega Valgevenesse makseid üheski valuutas.

Panga plaanid maksete teenindamine täielikult lõpetada tõi kaasa Kaliningradi transiidikriisi uue süvenemise.

Venemaa ajutine asjur Leedus Sergei Rjabokon nimetas seda uueks löögiks transiidile Kaliningradi oblastisse läbi Leedu, «ainult teises suunas», sest Vilnius koondas kõik maksed Leedu Raudteele kaubaveo eest ühte panka, Šiaulių bankasesse.

Hiljem lubas Leedu finantskuritegude uurimise talitus Kaliningradi transiidimaksete teenindamisel sanktsioonirežiimist erandeid, kuid iga juhtu hinnatakse eraldi.

Vene välisministeeriumi suursaadik Aleksei Issakov ütles teisipäeval, et Venemaa taotleb täielikku loobumist EL-i sanktsioonidest Kaliningradi oblastisse kulgeva kaubatransiidi suhtes, samuti Leedut läbiva raudtee reisijatetransiidi täisväärtusliku toimimise taastamist.

Venemaa taastas juulis EL-i sanktsioonide aluste kaupade transiidi Kaliningradi oblastisse, umbes kuu aega pärast seda, kui Leedu seda piiras, öeldes, et see põhineb Euroopa Komisjoni selgitustel.

Pärast seda, kui Venemaa nimetas piiranguid Kaliningradi oblasti blokaadiks ja ähvardas vastumeetmetega, üllitas Euroopa Komisjon juulis täpsustused, millega tühistati enamik raudteetransiidi piiranguid. Sanktsioonidealuse kauba transiit maanteitsi on aga keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles