Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi küberosakond sai uue juhi

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi riikliku küberturvalisuse osakonna juht Liisa Past
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi riikliku küberturvalisuse osakonna juht Liisa Past Foto: Kristi Sits

Tänasest on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi riikliku küberturvalisuse osakonna juht Liisa Past, kellel on pikaajaline juhtimiskogemus nii küberjulgeoleku ja infoturbe kui ka strateegilise kommunikatsiooni valdkonnas.

Digiarengu asekantsleri Luukas Kristjan Ilvese sõnul on küberturvalisuse tagamine riikliku julgeoleku ja majanduse toimimise üks võtmekomponente. «Ukraina sõja kogemus kinnitab küberturvalisuse olulist rolli riigi ja ühiskonna käigus hoidmisel ka kõige keerulisemates tingimustes,» ütles Ilves.

«Sõda Ukrainas on rõhutanud kõigi riikide vajadust nii kiiresti ja paindlikult oma küberturbe korraldamisel toimetada kui ka kiirelt ning turvaliselt uusi digitaalseid teenuseid arendada,» ütles Past. Eesti peab suutma tehnilise innovatsiooniga kaasas püsida, mis tähendab ka tööd uute tehnoloogiate ja tarneahelate turvalisusega, lisas ta.

Past töötas juunikuuni siseministeeriumi IT- ja arenduskeskuse infoturbejuhina. Ta on aidanud üles ehitada Riigi Infosüsteemi Ameti küberturvalisuse valdkonna analüüsivõimekust ning vastutanud küberjulgeoleku teemade eest riigikantselei julgeoleku ja riigikaitse koordinatsioonibüroos.

Past oli tegev Eesti valimiste riskihindamise juures ja eestvedaja Euroopa Liidu valimistehnoloogia turbe käsiraamatu loomisel. NATO küberkaitsekeskuse juhtkonnas panustas ta maailma suurima tehnilise võrguturbeõppuse Locked Shields korraldamisse.

Pastil on bakalaureusekraad New Yorgi Columbia ülikoolist ja magistrikraad Tartu ülikoolist. Osa kraadiõppest veetis ta Norras Oslo ülikoolis ja on ennast täiendanud USAs Arizona osariigi ülikooli juures McCaini instituudis, kus keskendus demokraatlike protsesside kaitsele ning küberturvalisusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles