Vee-ettevõtete liit: kõrge elektrihind tõstab ka veeteenuse hinda

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Vesi.
Vesi. Foto: EVE NAABER/ Sakala

Pikaajalise elektrienergia hinnatõusu tõttu on mitu Eesti vee-ettevõtet sunnitud taotlema konkurentsiametilt hindade korrigeerimist, kuid veeteenuste hind jääb Eesti tarbijate jaoks taskukohaseks, kinnitas Eesti Vee-ettevõtete Liidu (EVEL) tegevdirektori kt Mihkel Muulmann.

Puhta kraanivee tootmine, reovee ärajuhtimine ja puhastamine on Muulmanni sõnul energiamahukad protsessid – vee-ettevõtete tootmiskuludest moodustab energiakulu ligikaudu veerandi. Elektrienergiat kasutatakse kõige enam joogivee ja reovee puhastamise tootmisprotsessis ning pumplates.

«Koos energiahinna tõusuga on vee-ettevõtete jaoks kasvanud ka paljud teised sisendkulud, alates tööjõust ja lõpetades seadmetega. Kiire hinnatõus ja ligi 23-protsendiline inflatsioon on tekitanud olukorra, kus kulude katmiseks tuleb ettevõtetel veeteenuse hinda tõsta, et tagada kvaliteetne ja järjepidev teenus ning teha vajalikke investeeringuid,» selgitas Muulmann.

Arvatav hinnatõus kuni 2 eurot inimese kohta

Veeteenuse hind sisaldab vee- ja kanalisatsiooniteenuse tasu. Kuna Eesti vee-ettevõtted tegutsevad rangelt reguleeritud valdkonnas, siis konkurentsiamet kontrollib ja kinnitab nende hinnad vastavalt sisendkuludel põhinevale hinnamudelile.

«2022. aastal on uut veeteenuse hinda taotlenud juba 17 Eesti vee-ettevõtet, suurematest linnadest teatasid hinnatõusust näiteks Tartu ja Narva vee-ettevõtted. Praegu on menetluses veel 11 vee-ettevõtte hinna muutmise taotlus, lisaks valmistab veel mitu ettevõtet ette veeteenuse hinnatõusu taotlust,» tõi Muulmann välja.

Ta prognoosib, et veeteenuse hind kasvab kuus keskmiselt ligikaudu 1–2 eurot inimese kohta. Keskmine Eesti leibkond kasutab kuus 2,2 kuupmeetrit vett ühe inimese kohta. 

Muulmann selgitas, et osades Eesti vee-ettevõtetes kehtib era- ja äriklientidele erinev veeteenusehind, aga seadus näeb ette, et uue hinna kehtestamisel ühtlustatakse hind, mida on tehtud ka varasematel aastatel. «Piirkondades, kus kehtib praegu erinev hind, tähendab see sisuliselt seda, et eraklientide jaoks veeteenuse hind tõuseb ja äriklientide jaoks läheb teenus odavamaks.»

Veeteenuse hinna korrigeerimisel võetakse lisaks elektrihinnale ja hinna ühtlustamise nõudele arvesse ka 2022. aastast jõustunud järelevalve tasu komponendi lisamist ehk ühe osa veeteenuse hinnast moodustab konkurentsiameti järelevalvetasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles