Odüsseia jätkub: Ukraina esimese viljasaadetisega laev on nüüd jõudnud Süüria lähistele (1)

Erkki Erilaid
Copy
Maisilastiga laev Razoni oli eelmisel nädalal Istanbuli lähistel.
Maisilastiga laev Razoni oli eelmisel nädalal Istanbuli lähistel. Foto: Khalil Hamra

Esimene laev, mis väljus Ukrainast kaks nädalat tagasi, et jätkata ÜRO vahendusel sõlmitud kokkuleppe alusel teravilja eksporti, lähenes täna Süüria Tartúsi sadamale.

Sierra Leone lipu all seilav alus Razoni väljus Ukraina Odessa sadamast 1. augustil, trümmides 26 000 tonni maisi, mis pidanuks jõudma pärast põgusat kontrollpeatust Türgis nädal tagasi Liibanoni Tripoli sadamasse.

Algne ostja keeldus selle tõttu, et laev jäi viis kuud hiljaks, vilja ostmisest. Kaubast keeldumine tuli tarnijale ootamatusena, sest Liibanon on tõsises majanduskriisis, mille tulemusena ei jätku piisavalt toitu umbes pooltele riigi elanikele.

Laev hiivas seejärel Liibanoni lähistel ankru ja sõitis uuesti Türki, sildudes 11. augustil Mersinis. Kui see järgmisel päeval taas teele asus, lülitati laeval transponder välja. Kaks laevandusallikat, neist üks Tartúsis, kinnitasid pühapäeval Reutersile, et laev läheneb Loode-Süüria sadamale.

Ukraina saatkond Liibanonis ei ole laeva sihtkoha muutmist kommenteerinud. Ukraina on varem süüdistanud Süüriat vähemalt 150 000 tonni teravilja ostmises, mis väidetavalt rööviti Ukraina ladudest pärast Venemaa sissetungi. Riik katkestas diplomaatilised sidemed Süüriaga juunis pärast seda, kui Damaskus tunnustas idapoolsete Luganski ja Donetski piirkondade iseseisvust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles