Euroopa saab uue gaasijuhtme

Erkki Erilaid
Copy
Enagasi LNG terminal Barcelonas, mis on Euroopa suuirm.
Enagasi LNG terminal Barcelonas, mis on Euroopa suuirm. Foto: Emilio Morenatti

Euroopa energiakriisi leevendamiseks plaanitakse juba järgmise aasta esimeses pooles avada uus Hispaaniat ja Prantsusmaad ühendav maagaasitoru.

Hispaania energiaministri sõnul võiks kahte naaberriiki ühendav maagaasitoru hakata tööle umbes üheksa kuu pärast. «Gaasijuhe kulgeks Hispaaniast üle Püreneede Prantsusmaale,» ütles Hispaania energiaminister Teresa Ribera reedel antud intervjuus riiklikule TVE telekanalile.

Euroopa teeb selle nimel kõik, et võõrutada end Vene gaasist. Keset kasvavaid geopoliitilisi pingeid Moskvaga, mille käigus on Venemaa oma gaasitarneid suvel mitmeid kordi vähendanud, haaratakse igast võimalusest, et energiaimporti mujalt suurendada. Lisaks USA-st rekordkoguste veeldatud maagaasi (LNG) toomisele tuleb Euroopa riikidel selleks rajada ka uus taristu.

Hispaania Venemaalt gaasi ei osta, kuid neil on kuus LNG terminali, mille kaudu liigub riiki Põhja-Aafrika päritolu gaas. Hispaania ei ole aga torujuhtmete kaudu teiste Euroopa riikidega kuigi hästi ühendatud, mis piirab nende juurdepääsu LNG Aafrika tarnetele.

Selle nädala alguses toetas Saksamaa kantsler Olaf Scholz gaasitaristu rajamise ideed, mis ühendaks Portugali ning Hispaania terminalide gaasivood läbi Prantsusmaa Kesk-Euroopaga.

Alates Venemaa sissetungist Ukrainasse on Euroopa suured energiafirmad uurinud ka võimalusi avamere torujuhtmete viimiseks Hispaaniast Itaaliasse. Mais allkirjastas Itaalia energiataristu operaator Snam Hispaania süsteemihalduriga Enagas vastastikuse mõistmise memorandumi Hispaania ja Itaalia vahelise avamere torujuhtme teostatavusuuringu kohta. Avamere torujuhtmega loodetakse vähendada Itaalia sõltuvust Vene gaasitarnetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles