Venemaa majandus kahanes järsult, kuna sõda ja sanktsioonid võtavad võimust (1)

PM Majandus
Copy
Kaubamaja Moskvas. Venemaa majandus on osutunud sanktsioonidele vastupidavamaks, kui mõned majandusteadlased algselt ootasid.
Kaubamaja Moskvas. Venemaa majandus on osutunud sanktsioonidele vastupidavamaks, kui mõned majandusteadlased algselt ootasid. Foto: YURI KOCHETKOV

Venemaa sisemajanduse kogutoodang kahanes Lääne sanktsioonide tõttu teises kvartalis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes neli protsenti, teatas riiklik statistikaamet reedel.

Venemaa majandus kahanes teises kvartalis järsult, kuna Ukraina sõja majanduslikud tagajärjed hakkasid avalduma, vahendab New York Times.

Majandus kahanes aprillist juunini 4 protsenti võrreldes aastataguse ajaga, teatas Venemaa statistikaamet reedel. Tegu on järsu tagasiminekuga võrreldes esimese kvartaliga, mil majandus kasvas 3,5 protsenti.

See on esimene kvartalijärgne sisemajanduse koguprodukti aruanne, mis kajastab täielikult majanduse muutust pärast Ukraina sissetungi veebruaris, kui Lääne sanktsioonid sulgesid Venemaa suurest osast maailma finantssüsteemist ja paljud riigid katkestasid kaubandussuhted Moskvaga.

Isegi kui import Venemaale kuivas kokku ja finantstehingud blokeeriti sedavõrd, et riik oli sunnitud oma välisvõlga täitmata jätma, on Venemaa majandus osutunud vastupidavamaks, kui mõned majandusteadlased algselt ootasid. Kuid analüütikud ootavad, et majanduslik koormus suureneb veelgi, kuna lääneriikid eemalduvad üha enam Venemaa naftast ja gaasist, mis on kriitilised eksporditulu allikad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles