Prantsusmaa uurib Tšehhi ekspeaministrit seoses maksupettusega

Copy
Andrej Babiš
Andrej Babiš Foto: Martin Divisek/Epa

Tšehhi endist peaministrit Andrej Babišit uuritakse Prantsusmaal seoses arvatava maksupettuse ja rahapesuga kaasuses, mis sai alguse niinimetatud Pandora paberite lekkest, ütlesid reedel prokurörid.

 

Mullu oktoobris valimised kaotanud Babiš on üks mitmest poliitikust, kelle nimi käis läbi samal kuul lekkinud dokumentides maksuparadiiside kohta.

Dokumentide kohaselt jättis ta deklareerimata offshore investeerimisfirma, mida kasutati üle 20 miljoni eurose mõisa ostmiseks Lõuna-Prantsusmaal.

Prantsuse korruptsioonitõrje prokurörid alustas juurdlust veebruaris, kinnitas finantskuritegude prokuratuur ajalehe Le Monde teadet.

Asjaga kursis allika sõnul on uurimise keskmes Prantsuse Rivieras offshore firmade kaudu omandatud kinnisvara.

Populistist miljardär, kes teenis varanduse põllumajandus- ja keemiaäris, valiti peaministriks 2017. aastal, kuid kaotas mullu napilt tagasivalimised.

Pandora paberid avaldanud ajakirjanikud ütlesid, et Babiš kasutas 2009. aastal 15 miljonit eurot ühelt oma offshore firmalt, et osta Bigaud' mõis Mougins' lähedal ning jättis kinnisvara hiljem deklareerimata.

Märtsis esitas Babišile süüdistused ka Tšehhi prokuratuur, mis kahtlustab teda Euroopa Liidu subsiidiumidega seotud kelmuses, mis puudutab tema farmi pealinna Praha lähistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles