Jüaan, ruupia ja liir võivad asendada Venemaa rikkusfondis dollari ja euro

PM Majandus
Copy
Venemaa keskpank.
Venemaa keskpank. Foto: YURI KOCHETKOV

Venemaa kaalub Hiina jüaani, India ruupia ja Türgi liiri ostmist oma varandusfondi jaoks eelarvemehhanismi raames, mis kasutab energiamüügist saadavat liigset tulu.

Keskpank avalikustas võimaliku valuutasegu reedel avaldatud aruandes järgmise kolme aasta poliitiliste väljavaadete kohta. Nende sõnul võidakse kaasata ka teisi, täpsemaid andmeid esitamata, vahendab Reuters.

Aruande kohaselt läheb aastatel 2022 kuni 2025 märkimisväärne osa heaolu fondi investeeringutest ka kodumaistesse projektidesse, sest need on vajalikud, et aidata majandusel kohaneda sanktsioonide tõttu muutunud oludega.

Kuna euro ja dollari ostud on blokeeritud rahvusvaheliste sanktsioonide tõttu seoses Venemaa sõjaga Ukrainas, on rahandusminister Anton Siluanov varem märkinud, et Venemaa võib pöörduda teiste valuutade poole, et täiendada heaolu fondi ja investeerida võib-olla jüaani, kuna ta laiendab kaubavahetust Aasiaga.

Venemaa keskpanga president Elvira Nabiullina on hoiatanud volatiilsete valuutade kasutamise eest, toetades samas tagasipöördumist nafta- ja gaasimüügist saadava ootamatu tulu säästmise juurde. Keskpank oli varem kutsunud valitsust üles andma riigiettevõtetele korraldust konverteerida oma välisvaluutavarad nende riikide valuutadesse, kes ei ole Venemaa vastu kehtestatud sanktsioonidega ühinenud.

Vene rahandusministeerium tegeleb eelarvereegli muutmisega, mis peatati pärast president Vladimir Putini korraldatud sissetungi Ukrainasse kehtestatud sanktsioonide tõttu. Ministeerium soovib osta Venemaa poolt «sõbralikeks» peetavate riikide valuutasid.

Maikuus kasvas rikkusfond tänu energiahindade tõusule kõige rohkem alates 2019. aasta juulist, kuid eelmisel kuul langes see veidi alla 200 miljardi dollari. Jüaani rublaga kauplemine jõudis eelmisel kuul Moskva börsil rekordini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles