WFP: Ukraina sadamasse jõuab reedel esimene ÜRO viljalaev (1)

Copy
Nisu laadimine kaubalaeva pardale. Pilt on illustratiivne.
Nisu laadimine kaubalaeva pardale. Pilt on illustratiivne. Foto: Stringer

Ukraina Južne sadamasse peaks reedel jõudma esimene ÜRO prahitud laev, mis hakkab transportima vilja hiljuti sõlmitud ekspordi taastamise leppe alusel, teatas ÜRO.

MV Brave Commander asus kolmapäeval teele Istanbulist ja peaks jõudma peagi Južne sadamasse Musta mere rannikul, teatas ÜRO Maailma Toiduprogramm (WFP).

Alusele lastitakse WFP ostetud nisu, ütles agentuuri kõneisik Tomson Phiri.

«See on ilmselgelt esimene humanitaartoiduabi saadetis Musta mere teraviljaalgatuse alusel,» märkis ta.

Kiiev ja Moskva allkirjastasid 22. juulil Türgi ja ÜRO vahendatud leppe taastada teraviljatarne Ukraina sadamatest, mis seiskus Vene invasiooni tõttu.

Türgi on avanud Istanbulis viljaveo jälgimiseks koordinatsioonikeskuse, kus asusid tööle vaenupoolte tsiviil- ja sõjaväeametnikud ning Türgi ja ÜRO esindajad.

WFP ostis Ukrainalt esialgu 30 000 tonni nisu, MV Brave Commanderi kandevõime on 23 000 tonni.

«Ülejäänud kogus lastitakse lähiajal teisele alusele,» ütles Phiri ja avaldas lootust, et sellised saadetised muutuvad regulaarseks.

Pole täpselt teada, millal viljalaev teele asub ja WFP ei täpsustanud, kuhu see suundub.

Ekspordi seiskumine Ukrainast ja Venemaalt viis teraviljahindade hüppelise kasvu ja mureni üleilmse toidunappuse pärast, seda eriti vaesemates riikides.

Terava toidupuuduse all kannatab 345 miljonit inimest 82 riigist ning kuni 50 miljonit inimest 45 riigist on nälja lävel, ütles Phiri.

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles