Revolutsioon Eesti elektriturul: ka teised müüjad tahavad hakata universaalteenust pakkuma (5)

BNS
Copy
Eesti Energia.
Eesti Energia. Foto: Eero Vabamägi

Kavandatava elektriturureformi järgi peab kohustuslikus korras elektri universaalteenust hakkama pakkuma Eesti Energia, ent ka teised Eestis tegutsevad elektrimüüjad plaanivad oma klientidele universaalteenust pakkuda.

Milliseks kujuneb teenuse tegelik hind, sõltub ettevõtete arvates siiski konkurentsiameti poolt kehtestatud elektritootmishinnast.

VKG Elektrivõrkude sõnul on olulised detailid eelnõus täpsustamisel, ehk lõpliku kinnitust teenuse pakkumise kohta lepingulistele klientidele anda ei saa. "Suure tõenäosusega hakkavad universaalteenust saama kõik kodutarbijaid ja korteriühistuid, kes ei ole omale elektrimüügilepingut eraldi sõlminud," kommenteeris VKG suhtekorraldus juht Irina Bojenko BNS-ile.

Lisaks VKG Elektrivõrkutele plaanib Alexela energiakaubanduse portfellijuhi Kalvi Nõu sõnul ettevõte oma tooteportfelli universaalteenuse paketiga kasvatada, kuid milliseks kujuneb teenuse hind Nõu kommenteerida ei osanud.

"Seda me täna ei tea. Eks see sõltub konkurentsiameti poolt kehtestatud elektritootmishinnast ja lisaks, kuidas on reguleeritud elektrimüüjate poolt universaalteenuse kasutajatele elektri sisseost Enefit Powerilt," nentis Nõu.

Eesti Gaasi kommunikatsiooni- ja turundusjuht Kersti Tumm ütles BNS-ile, et ettevõtte uurib tingimusi ja juhul kui need sobivad ning võimaldavad pakkuda teenust vastuvõetaval moel, plaanib Eesti Gaas samuti oma klientidele universaalteenust pakkuda.

15. juulil allkirjastatud koalitsioonileppes seadis loodav valitsuskoalitsioon eesmärgiks võtta vastu elektrituruseaduse muudatused, millega luuakse kodutarbijatele võimalus osta elektrienergiat universaalteenusena alates 1. oktoobrist.

Selleks kohustatakse Eesti Energiat kui Nord Pooli Eesti piirkonna turgu valitseva seisundiga elektritootjat müüma elektrit Eesti kodu- ja väiketarbijatele ning kõigile elektri edasimüüjatele hinnaga, mille on kooskõlastanud konkurentsiamet ning mis arvestab süsinikuheitme- ja teiste tootmiskulude ja mõistliku kasumiga.

Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter ütles sel nädalal usutluses Postimehele, et elektri universaalteenuse hind ei kujune kindlasti odavaks ja võib juhtuda, et ettevõte teeb oma klientidele lepingu lõppedes pikendamispakkumise, mis on isegi soodsam. Küsimusele, kas universaalteenusena elektrit ostes võiks hind olla umbes 180 eurot megavatt-tunni eest, vastas Sutter, et see suurusjärk on õige.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles