Raha põgeneb Venemaalt: elanikud viivad nädalas välismaale 1,5 miljardit dollarit

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Vene rublad ja dollarid.
Vene rublad ja dollarid. Foto: Scanpix/ EPA/YURI KOCHETKOV

Ukraina ründamise tõttu lahkunud kümnete tuhandete inimeste järel voolavad Venemaalt välja ka kodanike säästud.

Pärast valuutatehingute reeglite leevenemist ning rubla järsku tugevnemist ostsid venemaalased börsilt valuutat rekordilise 237,1 miljardi rubla eest, kirjutab Moscow Times.

Valuutat osteti peamiselt nende pankade kaudu, kust saab raha ka välismaale kanda, märkis Venemaa keskpank finantsturgude riskide ülevaates. Ja kuigi kuuga soetasid inimesed ligi 4 miljardit USA dollarit, siis nende arvetel olev valuuta hulk mitte ei kasvanud, vaid  vähenes kolme miljardi dollari võrra, tunnistavad keskpanga andmed.

GPB Private Bankingi direktor Jegor Susin rääkis Moscow Timesile, et selline vähenemine räägib üht: raha liigub inimeste välismaistele arvetele. Nii võisid inimesed kuuga välismaale viia ligi seitse miljardit dollarit ehk enam kui 1,5 miljardit dollarit nädalas. Ja kuigi osa neist rahavoogudest võivad olla nn arbitraažitehingud, siis kokkuvõttes näitavad need arvud Susini sõnul selgelt, et inimesed viivad kapitali Venemaalt välja üha aktiivsemalt.

Elanike säästudele otsustas piirid avada keskpank, kes peab võitlema rubla järsu tugevnemisega, mis annab hoobi tooraineettevõtete tuludele. Intressimäärade alandamise ning valuuta börsil müümise karmide normide leevendamise järel suurendas keskpank ka välisarvetele suunatavate vahendite piiri: kui märtsis võis välja viia vaid 5000 dollarit kuus, aprillis 10 000 dollarit, mais 50 000 dollarit, siis juunis 150 000 dollarit ning juulist kerkis piir miljoni dollarini.

See muutus suurendas nõudlust valuuta järele, millega omakorda võib selgitada rubla kursi tugevnemise peatumist ning juulikuist kursi nõrgenemist. Juulis odavnes rubla dollari suhtes 20 protsenti.

Kui palju välisvaluutat venemaalastel kodumaistel arvetel kokku on, keskpank ei avaldanud. Selline igakuine statistika salastati üsna kohe pärast sõja algust. Enne Ukraina ründamist oli venemaalaste pangaarvetel 90 miljardit dollarit, millest 18 miljardit dollarit jõuti veebruari lõpus ning märtsi alguses välja võtta, enne kui keskpank väljaviidavale summale 10 000 dollari piiri kehtestab, märgib Moscow Times.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles