Euroopa elektrihinnad püstitavad rekordeid (5)

PM Majandus
Copy
Elektriliinid Prantsusmaal.
Elektriliinid Prantsusmaal. Foto: PASCAL ROSSIGNOL

Euroopa elektrihinnad püstitasid neljapäeval uusi rekordeid, kuna kuumalaine piirab energiavarusid ja Prantsusmaal möllavad metsatulekahjud, vahendab Bloomberg.

Elektri hinnatõusu taga on pingeline maagaasiturg, kuna Venemaa vähendab tarneid just siis, kui Euroopa püüab talveks varusid täiendada. Tuumareaktorite toodangu vähenemine, samuti tuule- ja hüdroenergia vähene tootmine on survet veelgi süvendanud.

Saksamaa järgmise aasta elektrienergia võrdlushinnad tõusid Euroopa Energia Börsil koguni 6,6 protsenti, rekordilise 455 euroni megavatt-tunni eest. Prantsuse lepingu hind tõusis koguni 7,8 protsenti, jõudes 622 euroni megavatt-tunni eest.

Suve kuumalained on nõudlust suurendanud, samal ajal süvendades tarnekatkestusi, kuna peamised veeteed, mida kasutatakse hüdroenergia tootmiseks, tuumajaamade jahutamiseks ja energiatoorme transportimiseks, on kokku kuivanud.

Prantsusmaa on eriti raskes olukorras, sest üle poole tema tuumaelektrijaamadest on hooldustööde tõttu välja lülitatud. Tavaliselt ekspordiks riik energiat, kuid sel aastal on temast endast saanud netoimportija, mistõttu peavad naaberriigid põletama rohkem gaasi. Riigis möllavad ka metsatulekahjud, mis on sundinud president Emmanuel Macroni paluma abi kogu Euroopast, et koos 10 000 Prantsuse tuletõrjujaga võidelda tulekahjudega.

Energiavarustuse nappus sundis Ühendkuningriiki neljapäeva õhtul hoiatama pakkumise ja nõudluse kitsa vahe eest. Kuigi riigi võrguoperaator National Grid ütles, et tootmine on piisav, on see järjekordne märk raskustest, millega Euroopa elektrisüsteem sel aastal võitleb.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles