Etioopia käivitas Sinise Niiluse hüdeoelektrijaama teise turbiini

Copy
Etioopia Suur Renessanssitamm.
Etioopia Suur Renessanssitamm. Foto: AMANUEL SILESHI

Etioopia peaminister Abiy Ahmed pani Egiptuse ja Sudaani vastuseisust hoolimata neljapäeval elektri tootmiseks tööle vastuolulise Sinise Niiluse hüdroelektrijaama teise turbiini.

Turbiin pandi käima, ehkki Etioopia ja temast allavoolu jäävad naaberriigid Egiptus ja Sudaan ei ole suutnud 4,2 miljardit dollarit maksva Etioopia Suure Renessansitammi (GERD) töös kokkuleppele jõuda.

Peaminister Abiy kinnitas ka, et käimas on elektrijaama veehoidla kolmas täitmine, mille vastu Egiptus protestis juulis ÜRO Julgeolekunõukogus. Tema sõnul ei põhjusta Aafrika suurima hüdroelektrijaama veehoidla kolmas paisutamine allavooluriikides veepuudust.

GERD-i veehoidla mahutab 74 miljardit kuupmeetrit vett ja selle täitmine algas 2020. aastal.

«Oleme allavooluriikidele, eriti Egiptusele ja Sudaanile korduvalt öelnud, et elektrit tootes arendame me oma majandust ja soovime näha pimeduses elavaid inimesi valgust nägemas,» ütles Abiy.

Etioopia alustas Sinise Niiluse hüdroelektrijaamas elektri tootmist veebruaris. Praegu toodavad kaks turbiini 13st 750 megavatti elektrit. GERD peaks täisvõimsuse saavutamise korral tootma üle 5000 megavati elektrit, mis ületab Etioopia senise toodangu kaks korda.

Hüdroelektrijaama 145 meetri kõrgune tamm asub Sinisel Niilusel Lääne-Etioopia Benishangul-Gumuzi piirkonnas, Sudaani piiri lähedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles