Ungari ja Slovakkia eest tasub Vene naftatransiidi Družbas Tšehhi

Copy
Družba naftajuhtme lõpp Tšehhis.
Družba naftajuhtme lõpp Tšehhis. Foto: David W Cerny

Venemaalt läbi Ukraina tuleva naftajuhtme Družba Tšehhi operaator Mero eeldab, et Venemaa naftatarned taastuvad reedel või laupäeval, teatas neljapäeval Tšehhi uudisteagentuur ČTK.

MOL-i klient on tasunud transiiditasu, mille tulemusena töötab slovakkide ja ungarlaste jaoks torustiku lõunaosa, kirjutab Interfax. 

«Eeldan, et varsti – kas homme või hiljemalt ülehomme (reedel või laupäeval – IF) – hakkab nafta ka meieni voolama,» lootis Mero juhatuse esimees Jaroslav Pantůček.

Varem teatas Transneft, et peatas 4. augustil Ukrtransnafta transiiditasu maksmata jätmise tõttu Vene nafta transiidi läbi Ukraina. Märgiti, et seoses EL-i määrusega tagastati augusti transiidiks saadetud raha Transnefti kontole 28. juulil.

Ungari MOL ja Slovakkia Slovnaft (kuulub samuti MOLi rühma) algatasid Ukraina ja Venemaaga arutelu võimalusest maksta MOLile või Slovnaftile transiiditasu, mis võimaldaks naftatarned taastada.

Naftatarned Slovakkiasse jätkusid kolmapäeva õhtul, Ungarisse ööl vastu kolmapäeva.

Ukraina territooriumi läbiva Družba naftajuhtme lõunaharu kaudu tarnitakse naftat Ungari, Slovakkia ja Tšehhi rafineerimistehastele vastavalt Transnefti ja Ukrtransnafta lepingule ning täieliku ettemaksu korral. Eelmisel aastal kulges lõunaharu kaudu 12 miljonit tonni Venemaa naftat, sealhulgas 3,4 miljonit tonni Tšehhi, 5,2 miljonit tonni Slovakkiasse ja 3,4 miljonit tonni Ungarisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles