Ukraina sõjaaegne inflatsioon tõuseb jätkuvalt

PM Majandus
Copy
Toidupood Donetskis asuvas Svitlodarskis.
Toidupood Donetskis asuvas Svitlodarskis. Foto: ALESSANDRO GUERRA

Ukraina inflatsioon kiirenes juba kuuendat kuud järjest, osaliselt tänu keskpanga otsusele devalveerida oma valuutat, et toetada riigi sõjast räsitud majandust.

Ukraina tarbijahinnad tõusid juulis 22,2 protsenti võrreldes eelmise aasta juuliga, samas kui eelmisel kuul oli see näitaja 21,5 protsenti, selgus kolmapäeval avaldatud ametlikest andmetest.

Inflatsioonisurvet õhutasid sõjaaegsed logistilised probleemid, näiteks Venemaa poolt okupeeritud lõunaosast pärit köögiviljade ja puuviljade tarnekatkestused ning sõja alguses kaotatud imporditavate kaupade tollimaksude taaskehtestamine. Keskpanga 21. juuli otsus devalveerida grivnat USA dollari suhtes avaldas mõju alles kuu lõpus, mis tõstis hinnatõusu kiirenemise väljavaateid.

Ukraina on taotlenud uut abiprogrammi Rahvusvaheliselt Valuutafondilt, lisaks kahepoolsetele laenudele ja toetustele USA-lt ja Euroopa Liidult. Valitsuse eesmärk on saada esimesed osamaksed juba novembris.

Ukraina keskpank prognoosib, et tarbijahindade kasv ületab selle aasta lõpuks 30 protsendi piiri ja väheneb 2024. aastaks järk-järgult 20 protsendi suunas. Poliitikakujundajad panid juulis baasintressimäära muutmise ootele pärast eelmise kuu erakorralist tõstmist 25-protsendini, öeldes, et see ei liigu laenukulude osas enne 2024. aasta teist kvartalit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles