Kuumalaine all kannatav Hispaania hakkab piirama kliimaseadmete kasutamist

Copy
Hispaanias jõustusid energiasäästu reeglid, millega piiratakse konditsioneeri kasutamist avalikes asutustes.
Hispaanias jõustusid energiasäästu reeglid, millega piiratakse konditsioneeri kasutamist avalikes asutustes. Foto: ZUMA Press

Hispaanias jõustusid kolmapäeval energiasäästu reeglid, millega piiratakse konditsioneeri kasutamist avalikes asutustes hoolimata riiki kimbutavast kuumalainest.

 

Valitsuse määruse kohaselt ei tohi konditsioneere seadistada suvekuudel alla 27 kraadi. Meede puudutab kõike alates ühistranspordist kuni poodide, kontorite, teatrite ja kinodeni.

Õhutemperatuur tõuseb Hispaanias suviti sageli 40 kraadini või kõrgemale. 

Uus meede mõjutab ka talvekuid, kui kliimaseadmete temperatuuri ei tohi seada üle 19 kraadi. «Plaani eesmärk on varuda gaasi talvekuudeks juhul, kui Vladimir Putin otsustab gaasitarne Euroopale sanktsioonide tõttu ära lõigata, mis teeks talve väga raskeks,» ütles Hispaania keskkonnaministeeriumi energiasäästu instituudi juht Joan Groizard.

Läinud nädalal vastuvõetud seaduse kohaselt peavad poed lülitama kella kümnest õhtul välja ka aknavalgustid.

Lisaks peavad kõik konditsioneeri või küttega asutused paigaldama septembri lõpuks ustele energia raiskamise vältimiseks automaatsulguri.

Seadus ei näe ette karistusi ja meetmete jõustamine on jäetud 17 regionaalvalitsuse kätte, millest osa on selle suhtes äärmiselt kriitilised, eriti piirkonnad, kus valitseb parempoolne Rahvapartei. Käredamate kriitikute seas on Madridi regionaalvalitsuse juht Isabel Díaz Ayuso, kes on lubanud meetme põhiseaduskohtus vaidlustada.

Valitsus käis plaani välja mais osana Euroopa Liidu jõupingutusest vähendada sõltuvust Vene gaasist ja naftast. Euroopa Komisjon plaanib vähendada bloki sõltuvust Vene gaasist aasta lõpuks kahe kolmandiku võrra.

Teisipäeval jõustus Euroopa Liidu kava kärpida gaasitarbimist augustist märtsini vähemalt 15 protsendi võrra võrreldes viimase viie aastase keskmisega. Hispaanial ja Portugalil lubati seada kärpe-eesmärgiks seitse protsenti tulenevalt nende erandlikust positisoonist Euroopa energiaturul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles