Börsid rõõmustavad: USA hinnatõus oli juulis kardetust väiksem

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Krogeri kauplus Houstonis Texases.
Krogeri kauplus Houstonis Texases. Foto: Scanpix/ AFP/ Brandon Bell

USA kaupade ja teenuste hinnad kerkisid juulis aastatagusega võrreldes 8,5 protsenti. Seda on prognoositust veidi vähem ning põhjuseks kütuste hinnalangus. Investorid loodavad,  et Föderaalreservi intressitõus tuleb seni lubatust vähem agressiivsem. 

Juunis kerkisid kaupade ja teenuste hinnad USAs aasta varasemaga võrreldes 9,1 protsebti.

Dow Jonesi küsitletud analüütikud ootasid juulikuu aastaseks tarbijahindade tõusuks 8,7 protsenti, edastab USA populaarne investorite kanal CNBC. 

Samas tõdetakse, et toidukaupade hinnad jätkasid tõusu. 

Numbrid näitavad, et inflatsioonisurve väheneb pisut, kuid püsib siiski 1980-ndate aastaste alguse rekordtasemete lähedal.

Tarneprobleemid, suurenenud nõudlus ning koroonapandeemiaga seotud turgutusprogrammid on toonud kõrgete hindade ning kesise majanduskasvu keskkonna, mis poliitikutele ning seadusandjatele tõsist peavalu põhjustavad.

Kuigi mootorikütus USAs juulis odavnes, tuleb selle eest tanklas siiski mullu sama ajaga võrreldes 44 protsenti rohkem.

Intressid jätkavad tõusu

AFP kirjutab, et tõenäoliselt jätkab USA keskpank Föderaalreserv  intressimäärade tõstmist, kuid seda varem vihjatust aeglasemas tempos.

Keskpankurid loodavad intressitõusu ning rahapoliitika karmistamisega ülevalpool pikaajaliseks sihiks seatud 2 protsendi taset püsivat hinnatõusu ohjeldada. Senini on keskset intressimäära tõstetud sel aastal 2,25 protsendipunkti ning keskpankurid on mõista andnud, et laenuraha kallimaks muutmist jätkatakse. Septembrikuiselt kogunemiselt oodati 0,74 protsendipunktist intressikergitust, kuid juulikuu inflatsiooninumbri avaldamise järel hindavad turuosalised tõenäoliseks, et tõus tuleb tagasihoidlikum, vaid 0,5 protsendipunkti.

Igatahes kerkisid Wall Streeti tuletistehingute hinnad enne börside avanemist lootuses, et Föderaalreservi intressikergitus tuleb oodatust väiksem. 

Dow Jonesi futuurid tõusid enam kui 400 punkti ehk 1,2 protsenti ning S&P 500 1,6 protsenti, tehnoloogiaaktsaite börs Nasdaq hüppas aga 2,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles