SAMM EDASI ⟩ Leedu pealinna kodudesse pannakse nutikad veearvestid (1)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Vesi.
Vesi. Foto: EVE NAABER/ Sakala

Leedu pealinna Vilniuse elanikud ei pea varsti enam ise veenäite edastama, sest nende kodudesse paigaldatakse nutikad arvestid.

Kui meil on kodudes kaugloetavad elektriarvestid, siis Vilniuse elanikud pääsevad varsti ka veenäitude edastamisest, sest nutikad arvestid jagavad andmeid mobiili vahendusel. Veefirma Vilniaus vandenys loodab uuendusega kokku hoida miljon eurot aastas, kirjutab Madeinvilnius.

Esmases etapis on veefirma paigaldanud nutikad arvestid korrusmajade sisendtrassidele, korteritesse alustatakse seadmete paigaldamist selle aasta lõpus.

Vilniuse aselinnapea Valdas Benkunskas lausus, et seadmetest saadav kasu on vaieldamatult suur ning et tegemist Poola ja Baltimaade esimese sellise projektiga.

Veefirma juht Saulius Savickas selgitas, et nutilahendus säästab ettevõtele aastas vähemalt miljon eurot ning veelgi rohkem hoitakse kokku, kui loobutakse igakuisest mõõdikute kontrollist. Kokkuhoitud summa kavatseb ettevõte investeerida veevõrku.

Aastaks 2030 peaks Leedus kõik veearvestid olema asendatud nutikatega. Kokku paigaldatakse umbes 350 000 uut arvestit ning investeeringu suurus on 27 miljonit eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles