Oblasti kuberner: Kaliningradi transiidi küsimuses peaks pöörduma WTOsse (2)

Copy
Sorteerimisrajad Kaliningradi sadama kaubaterminalidele lähenemisel.
Sorteerimisrajad Kaliningradi sadama kaubaterminalidele lähenemisel. Foto: Shutterstock

Leedu ja Euroopa Liidu tegevus, mis tõi kaasa häired Kaliningradi transiidiga, annab põhjust pöörduda Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) poole, ütles teisipäeval Kaliningradi oblasti kuberner Anton Alihhanov.

«Minu hinnangul need kulud, mida praegu kannavad Vene ettevõtjad, eelarve, mis hakkab (...) meretranspordile peale maksma – kõik need kulud tuleb esitada nõudena WTO vaidluste lahendamise organisse vähemalt Leedu vastu. Aga üldiselt ilmselt Euroopa Liidu vastu, mis kehtestas need sanktsioonid neid (transiidilepingu) kohustusi arvestamata,» ütles Alihhanov Valdai klubi arutelul.

Tema sõnul ei ole WTO dokumentides, mida ta uuris, ühtegi klauslit, mis lubaks piirata kauba transiiti Kaliningradi oblastisse.

Kuberner leidis, et nõue WTO-le tuleks saata Venemaa nimel, piirkond on valmis varustama hagi materjalid faktide ja statistikaga.

«Oleme valmis esitama kõik majandusandmed. Need on parvlaevaliinide operaatorite, meie ettevõtjate endi lisakulud, on ettevõtte andmed, et moodustada teabeplokk majandusarengu ministeeriumile, mis sisuliselt tegeleb vaidluste lahendamisega WTO organites,» selgitas Alihhanov.

Viimati teravnes taas mure kaupade transiidiga läbi Leedu Kaliningradi oblastisse. Leedu Šiaulių bankas teatas, et Venemaa- ja Valgevene-vastaste sanktsioonide laienemise tõttu ei tee see alates 15. augustist saajariigist olenemata maksetehinguid Vene rublades. Ja alates 1. septembrist ei tee pank Venemaale ega Valgevenesse makseid üheski valuutas.

Venemaa ajutine asjur Leedus Sergei Rjabokon nimetas seda uueks löögiks transiidile Kaliningradi oblastisse läbi Leedu, «ainult teises suunas», sest Vilnius koondas kõik maksed Leedu Raudteele kaubaveo eest ühte panka, Šiaulių bankasesse. Hiljem lubas Leedu finantskuritegude uurimise talitus Kaliningradi transiidimaksete teenindamisel sanktsioonirežiimist erandeid, kuid iga juhtu hinnatakse eraldi.

Vene välisministeeriumi suursaadik Aleksei Issakov ütles teisipäeval, et Venemaa taotleb täielikku loobumist ELi sanktsioonidest Kaliningradi oblastisse kulgeva kaubatransiidi suhtes, samuti Leedut läbiva raudtee reisijatetransiidi täisväärtusliku toimimise taastamist.

Venemaa taastas juulis ELi sanktsioonidealuse kauba transiidi Kaliningradi oblastisse, umbes kuu aega pärast seda, kui Leedu seda piiras, öeldes, et see põhineb Euroopa Komisjoni selgitustel.

Pärast seda, kui Venemaa nimetas piiranguid Kaliningradi oblasti blokaadiks ja ähvardas vastumeetmetega, üllitas Euroopa Komisjon juulis täpsustused, millega tühistati enamik raudteetransiidi piiranguid. Sanktsioonidealuse kauba transiit maanteitsi on aga keelatud.

 
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles