Telia tehnoloogiajuht: Eesti on 5G arendamisel teistest maha jäänud (2)

Erkki Erilaid
Copy
Telia tehnoloogiajuht Andre Visse loodab, et Eesti mahajäämust 5G-teenuste pakkumisel parandab sügisel toimuv madalsageduse oksjon. 
Telia tehnoloogiajuht Andre Visse loodab, et Eesti mahajäämust 5G-teenuste pakkumisel parandab sügisel toimuv madalsageduse oksjon. Foto: Erakogu

Juuli keskel omandas Telia sageduslubade enampakkumisel krõbeda hinnaga 5G litsentsi. Telia tehnoloogiajuht Andre Visse räägib intervjuus, milliseid uusi võimalusi viienda põlvkonna mobiilside inimestele pakub ja miks läks sageduslubade oksjonil nii, et Tele2-l õnnestus omandada luba alghinnaga ja konkurentidest mitu korda odavamalt.

Mille poolest on 5G-sidetehnoloogia neljandast generatsioonist parem?

Esimese generatsiooni tehnoloogia lubas ainult mobiilikõnesid ja sedagi analoogside põhimõttel. Kui 2G tõi digitaalside ning lühisõnumite saatmise ja primitiivse andmeside võimaluse, siis 3G-võrk võimaldas juba ka kvaliteetsemat andmesidet. 4G-tehnoloogia võimaldas juba kiiremat andmesidet, sh ka mobiilikõne liikumist andmeside kanalisse (VoLTE) ning lõi eeldused mobiilsete rakenduste revolutsiooniks ja äpipoodide levikuks.

5G standard on välja töötatud lahendamaks nelja peamist globaalsest trendist ning olemasolevate tehnoloogiate piirangutest tulenevat probleemi: mobiilse andmeside plahvatuslik kasv, ühendust vajavate seadmete (asjade internet) hüppeline kasv, kõrgemad ootused teenuse garanteeritud toimivusele ja turvalisusele ning energia kokkuhoiu vajadus tänapäevastes sidevõrkudes. Kõik need probleemid on tänases maailmas selgelt tajutavad ning seetõttu on 5G-võrkude kiire areng ka ülimalt oluline. Erakliendi vaatest Eestis, kus praegu juba on mobiilne 4G-internet maailma kontekstis väga hea kvaliteediga ja korralike allalaadimiskiirustega, 5G turule tulemine revolutsioonilist arengut ei too, kuid allalaadimiskiirused tõusevad heades levitingimustes 500 Mbit/s kuni 1 ja enam Gbit/s, mis on umbes kümme korda eelmisest põlvkonnast kiirem. Samuti võimaldab täiendava sagedusressursi kasutuselevõtt pakkuda enamatele klientidele kiiremaid koduinterneti ühendusi üle õhu.

Äriklientidele annab uus põlvkond senisest palju laiemad võimalused oma protsesside automatiseerimiseks. Võrgus saab liigutada kiiresti märksa suuremaid andmemahte madalama hilistumise ajaga ning garanteeritud kvaliteediga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles