Berliin tahab selgemalt suruda Euroopa Liidu riikidele peale kasinust (4)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Saksamaa võlakell tiksub halastamatult
Saksamaa võlakell tiksub halastamatult Foto: imago images/Jens Schicke/SCANPIX

Saksamaa soovib, et Euroopa Liit sunniks liikmesriikidele selgemalt peale võlareegleid, rääkisid Berliini reformiplaanide kohta Saksamaa valitsuse allikad.

Reeglid peavad olema selgelt defineeritud, mis ei jätaks ruumi nende suvaliseks interpreteerimiseks saavutamatute eesmärkide plaanimiseks.

Eesmärgiks on koroonakriisi ajal kiiresti kasvanud eelarvepuudujääkide vähendamine, et saaks luua puhvri tulevasteks kriisideks.

«Võlg ei saa olla kõigi probleemide lahendus,» ütles üks allikas Reutersile.

Saksamaa valitsus plaanib võtta juhtrolli 27-liikmelises liidus võlareeglite reformimise diskussioonidel, viidates nii IMFi, OECD kui ka Euroopa Komisjoni soovitustele piirata kulutamist.

Kehtivate reeglite kohaselt ei tohi uus võlg ületada kolme protsenti majanduse kogutoodangust ning koguvõlg ei tohi ületada 60 protsenti majanduse kogutoodangust. Pandeemia ajaks loobuti nendest piirangutest.

Saksamaa rahandusminister Christian Lindner ütles, et ELi liikmesriigid peaksid põhimõtteliselt hoidma struktuurse eelarvepuudujäägi 0,5 protsendi piires majanduse kogutoodangust või vähemalt liikuma selle eesmärgi täitmise suunas.

«Minu ettepanek on muuta need eelarve eesmärgid keskpikas perioodis siduvaks,» kommenteeris ta teemat neljapäevases Handelsblattis.

Reutersi ajakirjanike nähtud dokumendi kohaselt peab Berliin oluliseks kasvu ja kliimaeesmärkide saavutamiseks tehtavaid investeeringuid, kuid seda enam tuleb riikide rahaasju parandada.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles