Lennufirmad astuvad reisikaosega lahingusse

Erkki Erilaid
Copy
Lufthansa lennukid Frankfurti lennuväljal.
Lufthansa lennukid Frankfurti lennuväljal. Foto: KAI PFAFFENBACH

Suured lennufirmad vähendavad piletite müüki ja tõstavad palku, mille abil loodetakse kevadel alguse saanud reisikaost pisutki leevendada.

Paraku head rohtu lennunduses valitseva kaose vastu ikkagi kellelgi ette näidata pole, sest reisijaid vaevalt, et rõõmustavad üha uued lennugraafikute muudatused. Puhke- ja ärilendude reisijate arv on sel aastal väga kiiresti kasvanud ja ületab nüüd juba pandeemiaeelset taset. Samas pole suudetud pandeemia ajal koondatud kümnete tuhandete töötajate korvamiseks inimesi leida.

Kuna töötajaid nii lennujaamades kui ka lennukite meeskondade komplekteerimiseks piisvalt ei jätku, tuleb reisijatel arvestada hõredamate lennuplaanidega. Vähem reisijaid tähendab väiksemaid rahvahulkasid lennujaamades ning vähem lendude tühistamisi ja hilinemisi.

Näiteks British Airways peatas teisipäeval Londoni Heathrow lennuvälja lähilendude müügi pärast seda, kui lennujaam palus lennufirmadel reisijate arvu vähendada. Sarnasel põhjusel piirab ka Hollandi lennufirma KLM septembris ja oktoobris piletite müüki Amsterdamist algavatele lendudele. Swiss International on tühistanud osa lende juulist oktoobrini. Sama tegi ka Easyjet ning American Airlines.

Suurematest lennufirmadest on praegu vaid Emirates ja Ryanair teatanud, et jätkavad tavapärast opereerimist. Iiri lennufirma Ryanairi tegevjuht Michael O’Leary teatas, et tal ei ole plaanis reisijate arvu piirata, ehkki see ületab juba praegu tublisti pandeemiaeelset taset. Samas on Ryanairi töötajad ähvardanud juhtkonda juba uute streikidega.

Suvel üha kasvanud streigilainetega loodavad mõned lennukompaniid aga toime tulla sektori palkasid vähehaaval kergitades. Näiteks jõudsid Lufthansa ja tema maapealseid töötajaid Saksamaal esindav ametiühing eile palgavaidluse lõpetamiseks kokkuleppele ja seda kõigest nädal pärast ühepäevast streiki, mis sundis lennufirmat tühistama üle 1000 lennu. Nüüd ootab ettevõtte 20 000 maapealset töötajat lisaks 200-eurosele ühekordsele maksele 2,5-protsendiline palgatõus nii sel kui järgmisel aastal. Ametiühing küsis algselt koguni 9,5-protsendilist palgatõusu.

Samas pole Lufthansal seni õnnestunud pilootidega palgatõusu osas kokku leppida ja seega pole järjekordse streigi oht veel kuhugi kadunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles