H&Mi lõpumüük Venemaal tõi kaasa meeletud järjekorrad

Erkki Erilaid
Copy
Järjekord H&Mi Peterburi kaupluse ukse taga.
Järjekord H&Mi Peterburi kaupluse ukse taga. Foto: Dmitri Lovetsky

Venemaal juba märtsis oma kauplused sulgenud rõivakett H&M avas seal sel nädalal tühjendusmüügiks korraks taas oma uksed, mis meelitas kohale tohutu ostjate tulva.

Ühes Moskva kaubanduskeskuses võis juba enne H&M avamist näha sadu inimesi järjekorras ootamas, et saada tühjendusmüügil tunglemiseks võimalikult head positsiooni.

Üks klientidest märkis uudisteagentuurile Reuters, et kahjuks on rõivaketi lahkumise põhjus kohutav. «Selle kõrval pole eriti vahet, kas ja kuidas me ilma H&Mita hakkama saame,» lisas klient. «Oleme siin, sest pood kavatseb uksed sugeda ning plaanin osta kõike, mis vähegi veel saada on.»

Rootsi ettevõte on Venemaalt lahkumas, kuid avas sel nädalal veel kord oma kaupluste uksed, et laovarud maha müüa.

Maailma suuruselt teine rõivakett Hennes & Mauritz (H&M) on tegutsenud Venemaal alates 2009. aastast. Enne Vene sissetungi Ukrainasse oli Venemaa H&Mi jaoks suuruselt kuues turg, sealjuures liikudes seal vastuvoolu üleüldise trendiga ehk avades üha rohkem füüsilisi poode.

H&M on otsustanud oma varad Venemaal müüa ning eeldatavasti on võimalik ostja kas Venemaa ettevõte või nn sõbraliku riigi ettevõte.

H&Mi riigist lahkumine mõjutab vähemalt 6000 töötajat ja läheb ettevõttele maksma vähemalt umbes 196 miljonit eurot. Rõivagigandil on Venemaal 170 kauplust ja see on neile suuruselt kuues turg.

Pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse peatas H&M oma äritegevuse Venemaal. Mitmed teised rõivafirmad, näiteks Zara emafirma Inditex ja Adidas, on samuti peatanud riigis oma äritegevuse. Oma Venemaa ärid on müünud USA riidefirma TJX ja Poola LPP. TJX müüs osaluse Venemaa odavrõivakettidele, LPP ärid ostsid Hiina ettevõtted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles