«Groteskne ahnus» – nafta- ja gaasiettevõtted ajasid ÜRO peasekretäri marru

PM Majandus
Copy
ÜRO peasekretär Antonio Guterres.
ÜRO peasekretär Antonio Guterres. Foto: Lev Radin

ÜRO peasekretär Antonio Guterres kutsub riike üles maksustama naftafirmade energiakriisist tulenevat hüppeliselt kasvavat kasumit ja jagama raha neile, kes seda kõige enam vajavad.

Guterres süüdistab nafta- ja gaasiettevõtteid ning nende rahastajaid ahnuses, vahendab Reuters. Guterres kutsub üles maailma riike maksustama energiaettevõtete liigset kasumit, mis võiks aidata kõige haavatavamaid inimesi.

«On ebamoraalne, et nafta- ja gaasiettevõtted teenivad selles energiakriisis rekordilist kasumit. Kasum riisutakse kõige vaesemate inimeste ja kogukondade arvelt ning mõju kliimale on tohutu,» ütles Guterres kolmapäeval meediakonverentsil.

Maailma viie suurima energiaettevõtte ehk Exxon Mobili, Chevroni, Shelli, BP ja Totali kasum oli teises kvartalis kokku veidi üle 58 miljardi euro, mis on uus kasumirekord.

Energiaettevõtete headele tulemustele aitasid kaasa kõrged nafta- ja gaasihinnad. Kuigi Venemaalt lahkumine on läinud Lääne naftafirmadele maksma miljardeid, on neile ka kasuks tulnud, et ostjad on Venemaa energiast täielikult loobunud.

«Ma julgustan kõikide riikide valitsusi maksustama seda liigset kasumit ja kasutama seda raha haavatavate inimeste aitamiseks,» ütles Guterres. «Ja kutsun kõiki inimesi üles saatma selge sõnumi fossiilkütuste tööstusele ja selle rahastajatele: see groteskne ahnus karistab kõige vaesemaid ja haavatavamaid ning hävitab meie ühist kodu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles