Liisi Kirch: praegu ei ole hilja kriisiks valmistuda

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Targalt majandades on Liisi Kirchi perel õnnestunud nii palju kõrvale panna ja investeerida, et nad ei satu hätta, kui mingil põhjusel enam palgatööl käia ei saaks.
Targalt majandades on Liisi Kirchi perel õnnestunud nii palju kõrvale panna ja investeerida, et nad ei satu hätta, kui mingil põhjusel enam palgatööl käia ei saaks. Foto: Urmas Luik

Rahalise sõltumatuse saavutanud investor ja rahandusministeeriumi rahatarkuse koordinaator Liisi Kirch annab nõu, kust rekordilise hinnatõusu tingimustes kulusid kokku hoida ning mida teha aktsiaportfelliga.

Kust hoida kokku, et praktiliselt iga päev kerkivate hindadega toime tulla ja sügiseseks kütteperioodiks raha säästa?

See, mis nüüd on juhtunud ja edasi juhtub, on meile äratuskellaks, et vaataksime oma rahalisele seisule tõsiselt otsa. Inimesed õpivad paremini siis, kui neil hakkab kuskilt valus. Ja see valus õppetund peaks meile õpetama meelerahu puhvri olulisust. Neil, kellel on kolme või kuue kuu kulude suurune meelerahu puhver, on süda kergem. Neil, kellel seda pole, on hea aeg mõelda, kuidas see tekitada, et järgmine kord oleks meelerahu tagatud ja seljatagune kindel.

Saamaks aru, kust pere raha tuleb ja kuhu läheb ning kuhu tehakse ebavajalikud kulutused, tasub proovida internetipankade pakutavaid kulude-tulude jälgimise võimalusi, äppe nagu Spendee või Monefy, või eestlaste loodud rahaasjade haldamise platvormi MyFinancier.

Kas selles kriisis ei ole juba hilja hakata mõtlema meelerahufondi loomisele, seda oleks pidanud juba enne kriisi tegema?

Ei ole hilja. Ma tahaks koputada inimeste südametunnistusele, et nad küsiksid endalt: kas ma olin selleks kriisiks valmis? Kui ei, siis saavad nad nüüd hakata valmistuma ja teha targemaid otsuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles