Kriis läheneb: kodulaenu summa väheneb ning küsitakse erigraafikut

PM Majandus
Copy
Jonna Pechter
Jonna Pechter Foto: Bigbank

Bigbanki antava keskmise kodulaenu summa oli kolmandat kuud kerges languses – juulis oli see 119 000 eurot ning iga kolmas kodulaen anti välja erigraafikuga, mis võimaldab kuni esimesed 20 aastat tagasi maksta vaid intresse.

«Kodulaenud on kui kinnisvaraturu peegelpilt – ka turul üldiselt on viimased paar kuud olnud veidi rahulikumad ja kerges languses on nii tehingumahud kui keskmine hind,» selgitas Bigbanki Eesti juht Jonna Pechter.

Laenumahtude kiireim kasvuperiood jäi eelmise aasta viimasesse kvartalisse, kui detsembris oli keskmine Bigbankist välja antud kodulaen isegi üle 140 000 euro. «Näeme juba paar viimast kuud inimeste mõningast ebakindlust saabuva sügise ees. Nii on uue kodu plaan mitmelgi puhul ajutiselt pausile pandud,» rääkis Pechter.

Pechteri sõnul on järsult kasvanud erigraafikuga kodulaenu võtmine, mis võimaldab esimesed kümme või isegi kakskümmend aastat tasuda pangale vaid intresse. «Inimesed on leidnud selles tootes kaitse kiire inflatsiooni vastu ning arvestavad sellega, et iga tagasimakstava euro väärtus on paarikümne aasta pärast oluliselt väiksem,» selgitas Pechter.

Tema sõnul arvestavad paljud noored erigraafiku puhul sellega, et nende palganumber on aastate pärast märkimisväärselt kõrgem. «Erigraafik annab põhiosa tagasimakse ajatamise abil võimaluse elada juba täna paremas kodus, mitte oodata aastaid kauguses terendavat suuremat palganumbrit,» lisas Pechter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles