Pärnu linna karmid nõudmised peatasid Grossi poe rajamise

BNS
Copy
Grossi toidupood Pärnus jääb praegu vaid plaaniks.
Grossi toidupood Pärnus jääb praegu vaid plaaniks. Foto: OG Elektra

Grossi toidupoodi niipea Pärnusse ei tule, sest linn nõuab poepidajalt uue linnatänava ehitamist, kuid arendaja peab seda ebamõistlikuks.

OG Elektra tegevjuht Raigo Mõlder rääkis Pärnu Postimehele, et kaupluse rajamine Pärnusse Metsa tänavale seisab, sest Pärnu linnavalitsus on seadnud liiga karmid projekteerimistingimused.

Näiteks on Pärnu linnavalitsuse planeerimisosakonna kirjas välja toodud, et ehitusprojektis peab kajastuma juurdepääs toidukauplusele Metsa tänavalt, sest praegu on tegemist korterelamute vahelise vahetänavaga, mis on korrektselt välja ehitamata: puudub jalakäijate tee ja sõidutee on lai, ilma äärekivideta. Kuna toidukaupluse avamisel muutub liiklus piirkonnas intensiivsemaks, tuleb ettevõttel rajada suurem parkla ja juurdepääs teenindavatele kaubaautodele.

Tänavaehituse nõue jääb arusaamatuks 

Pärnu linnavalitsuse meedianõuniku Teet Roosaare väitel esitas OG Elektra veebruaris ehitusloa taotluse koos ehitusprojektiga. «Selles oli autodele poe ees parkimiseks ette nähtud ainult üks rivi,» tõi ta näiteks ja lisas, et taotlus saadeti tagasi mitme märkusega.

Edasi on Roosaare sõnul valitsenud vaikus. «Kui arendaja millegagi nõus ei ole, siis tavaliselt teatab ta sellest enne eelnõu vastuvõtmist või soovib pärast ehitusloa taotluse tagasisaatmist linnavalitsusega kohtuda, et detailide üle arutada ja oma ettepanekuid teha,» lausus ta.

Mõldri ütlust mööda on ebamõistlik eraettevõttelt nõuda kogu tänava projekteerimist ja väljaehitamist, kuna tegemist on hoone rekonstrueerimise, mitte uusehitisega. Ta avaldas, et Metsa tänaval on juba toimiv kaubandus olemas. «Nemad saavad sõidetud ja pargitud, aga lisanduv toidukauplus enam ei saa,» viitas ta kõrval asuvale alkoholikauplusele.

OG Elektra tegevjuhi sõnul saab hoone suurust arvestades sinna rajada pisikese kaupluse, mitte suure kaubanduskeskuse, sest kauplus tuleks ligemale 1200 ruutmeetrile, millest müügisaal võtaks enda alla umbes 850. «Me ei näe, et sinna tohutu liikluskoormus lisanduks, eriti kui võtta arvesse, et ümberringi on kõik korrusmajad,» lausus ta.

Mõldri arvates pole hoone rekonstrueerimine ja tänava ehitus omavahel võrreldavad ja on vastuvõetamatu, kui eraettevõttele selline koormus pannakse. «Meie projektiga ei lisandu mitte ühtegi parkimiskohta, hoonega ei muutu väliselt midagi peale korrastamise,» ütles ta.

Kahetsevad Pärnusse tehtud investeeringut

Mõldri jutu järgi kahetsevad nad sügavalt Pärnusse tehtud investeeringut, kuna ei osanud kuidagi ette näha sellisesse olukorda sattumist. «Tunnetame, et linn kui jõupositsioonil olija takistab arengut,» sedastas ta, kuid rõhutas, et vaatamata sellele on neil valmidus ehitamiseks siiski olemas.

Seega sõltub poe avamisaeg sellest, kas ja millal jõutakse linnaga kokkuleppele.

Peale Pärnu poe plaanib ettevõte Grossi toidukaupade kaupluse avada Kilingi-Nõmmes. OG Elektra tegevjuhi teatel on seal poe rajamiseks vajalik ehitusluba käes, kuid praegu on ehitamine ebamõistlikult kallis. Ta lisas, et sügisel korraldatakse uus ehitushanke voor ja sellise kaupluse rajamine võtab keskmiselt kuus kuni kaheksa kuud.

Grossi Toidukaupade jaekett on Pärnumaal seni esindatud kahe poega, Pärnu-Jaagupis ja Vändras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles