Euroopa sõltuvus Vene gaasist vähenes poole võrra

Erkki Erilaid
Copy
Saksa kantsleri Olaf Scholzi arvates pole veenvad Venemaa väited, et vähenenud gaasivood Euroopasse on seotud vajaliku turbiini tagasisaamisega.
Saksa kantsleri Olaf Scholzi arvates pole veenvad Venemaa väited, et vähenenud gaasivood Euroopasse on seotud vajaliku turbiini tagasisaamisega. Foto: SASCHA SCHUERMANN

Euroopa Liit on tänavu vähendanud oma sõltuvust Venemaa gaasist 50 protsenti, kuid alternatiivsed tarned ei suuda kogu tekkinud puudujääki ikkagi korvata ning energia säästmisest pääsu pole.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell teatas sel nädalal, et liikmesriigid on suutnud toime tulla Venemaa gaasiimpordi osakaalu vähenemisega aasta alguse 40 protsendilt tänaseks ligikaudu 20 protsendile. «Saavutasime selle peamiselt ostes juurde veeldatud maagaasi LNG-d, mille osakaal gaasi tarnimisel on kahekordistunud 19 protsendilt 37 protsendini,» märkis Borell oma blogipostituses.

Ta lisas, et EL ostab üha enam gaasi läbi torujuhtmete Norrast, Alžeeriast ja Aserbaidžaanist. «Sellisest impordi mitmekesistamisest ei piisa aga kõigi Venemaa gaasitarnete kaotamise kompenseerimiseks, mis tähendab, et tarbimist tuleb tublisti vähendada,» lausus Borell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles