Raha on: Eesti riik otsib riigihankega parimat viinamarja

BNS
Copy
Eestimaised viinamarjad.
Eestimaised viinamarjad. Foto: Terje Luik

Maaeluministeerium kuulutas välja riigihanke, et leida uuringu läbiviija Eestis kasvatatavate viinapuu veinisortide kaardistamiseks ja kvaliteedianalüüsiks, eesmärgiga aretada eestimaine veinitootmiseks sobiv viinapuu.

Maaeluministeeriumi ettepanekul kuulub Eesti alates 2021. aasta detsembrist Euroopa Liidu põhjapoolseimasse viinamarjakasvatusvööndisse. Viinamarjakasvatusvööndisse kuuluvatel riikidel on lisaks sordinõuetele toodud ka oma vööndis lubatud viinamarjaveini tootmisel ettenähtud veinivalmistusviisid, mistõttu on ministeeriumi sõnul väga oluline anda tootjatele soovitused, mis sorte võib kasvatada ja missugused neist sobivad Eesti tingimustesse. Lisaks kasvatussoovitustele on vajalik välja selgitada sortide sobivus veiniks.

Seni on tehtud uuringuid ainult Eesti Maaülikooli Rõhu katseaias ja kahe tootja juures, mistõttu ei ole andmeid ja soovitusi kogu Eesti kohta. Samuti on seniste katsetulemuste põhjal ja koostöös tootjatega selgunud erinevaid probleeme, mis vajavad edasist uurimist.

Uuringu tulemusena koostatakse kava Eestis viinapuu aretamiseks, mille eesmärgiks on jõuda Eesti esimese viinamarjaveiniks sobiva sordini.

Uuringu läbiviimise orienteeruv algus on tänavu kolmandas kvartalis, uuringu vahearuande üleandmise tähtaeg on tuleva aasta 31. oktoober ja lõpparuande tähtaeg 2024. aasta 31. oktoober. Pakkumusi saab hankele esitada augusti lõpuni ja hankeleping sõlmitakse 2024. aasta oktoobri lõpuni.

Maaeluministeeriumi põllumajanduspoliitika osakonna peaspetsialist Madis Võikar selgitas veebruaris ministeeriumi blogis, et tõuke esitada Euroopa Komisjonile avaldus Eesti lisamiseks viinamarjakasvatusvööndisse andis kasvav kohalik huvi viinamarjaveini tootmise vastu. Sarnaselt Eestile esitas sellise avalduse ka Leedu. Praegu jäävad Võikari sõnul liikmesriikidest viinamarjakasvatusvöönditest välja üksnes Soome ja Läti.

Põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti andmetel kasvatati 2021. aasta seisuga Eestis viinapuid ligikaudu 11 hektaril, kuid hinnanguliselt võib see pind olla isegi suurem. Samas ei ole teada, kui suurel pinnal kasvatakse viinapuid veini tootmise eesmärgil. Alkoholiregistris on registreeritud 42 Eesti päritolu viinamarjadest valmistatud veini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles