Reini jõe madal veetase häirib laevaliiklust

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Reini jõe kuiv põhi Duesseldorfis Saksamaal. Põuane ja kuum suvi on vähendanud Reini jõe veetaset ning laevaliiklus jõel on häiritud. Sünoptikud prognoosivad veetaseme jätkuvat langust, kuna vähenenud on ka jõge toitvate liustike maht.
Reini jõe kuiv põhi Duesseldorfis Saksamaal. Põuane ja kuum suvi on vähendanud Reini jõe veetaset ning laevaliiklus jõel on häiritud. Sünoptikud prognoosivad veetaseme jätkuvat langust, kuna vähenenud on ka jõge toitvate liustike maht. Foto: SASCHA STEINBACH

Kuumalaine ning põud on vähendanud ühe Euroopa olulisema siseveetee Reini jõe veevarustust sel määral, et laevaliiklus jõel ähvardab katkeda. 

Kaub's Saksamaal mõõdeti Reini jõevee tasemeks üle meetri vähem, kui tavaline veeseis. Kuna tegemist on olulise kaubateega, tähendab jõe veetaseme langemine, et suuremad laevad ei saa tavapärase koormaga jõel liigelda ning osade kaupade ja materjalide vedudes on hakanud tekkima katkestused. 

Näiteks Šveitsi toodavate naftasaaduste maht on vähenenud sel määral, et on tekitanud vajaduse riigis osaliselt kasutusele võtta strateegilised vedelkütusevarud. Šveitsi varustuskindluse eest vastutav föderaalvalitsuse amet FONES teatas, et riik võtab suvekuudel kasutusele 245 000 kuupmeetrit ehk 6,5 protsenti strateegilise varuna hoitavast kütusest, vahendas Eesti varude keskus. 

«Kuigi maailmaturul on vedelkütuseid piisavalt, saab neid merepiiri mitteomavasse Šveitsi piisavates kogustes toimetada vaid jõetransporti kasutades või mööda raudteed. Madal veetase on laevaliikluse Reinil praktiliselt halvanud ning naaberriikides toimuv raudtee remont ja ehitustööliste nappus takistab naftasaaduste vedu maismaad pidi. Viimati võttis Šveits kütusevaru kasutusele 2018. aastal samuti madala veetaseme tõttu,» kirjutas Eesti varude keskuse veebileht.

Eelmine kord oli jõe veetase nii madal 2018. aastal, kui 

Reini jõe pikkus on 1288 kilomeetrit. Šveitsi Alpidest alguse saav jõgi lookleb läbi Euroopa ning suubub Hollandis Põhjamerre. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles