Arto Aas Peep Petersonile: jäta maksud rahule! (1)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Tööandjate keskliidu juht Arto Aas.
Tööandjate keskliidu juht Arto Aas. Foto: Remo Tõnismäe

Eile käis värske tööminister Peep Peterson välja mõtte, et töötuskindlustusmakse määra võiks tõsta. Sellele oponeerib tugevalt tööandjate keskliidu juht Arto Aas.

Tervise- ja tööminister Peep Peterson käis eile välja idee tõsta töötuskindlustusmakse määra, kuid sellest ei taha midagi kuulda Eesti Tööandjate Keskliidu juht ja töötukassa nõukogu liige Arto Aas.

Aasa sõnul on tööandjate ettepanek jätta töötuskindlustusmakse määr praegusele tasemele, kus töötaja osa on 1,6% ja tööandja osa 0,8% Aasa hinnangul tagab selline määr töötukassale piisava tulu oma kohustuste täitmiseks.

«Töötuskindlustusmakse on sihtotstarbeliselt kogutav maks. Seetõttu tuleks enne maksemäära muutmist esmalt üle vaadata töötukassa pakutavad teenused ning nende põhjendatus. Pole saladus, et viimastel aastatel on uusi teenuseid ja toetuseid üha juurde tulnud, millel kõigil on oma hind,» ütles Aas.

Aas tõi välja, et prognooside kohaselt on töötuskindlustuse kogukulud tänavu 255 miljonit, tulud 258 miljonit eurot. Lisaks on töötukassal eelmise aasta lõpu seisuga reserve 506 miljonit eurot. Seega on töötukassa tulude ja reservide maht täiesti piisav, et olla tööpuuduse suurenemiseks valmis. Ligi 20-protsendilise inflatsiooni tingimustes pole praegu rahavaru kogumine ka majanduslikult otstarbekas, selle reaalne väärtus kahaneb kiirelt.

«Tööandjatel ja töövõtjatel seisab lähikuudel ees keeruline aeg, mille põhjuseks on nii Ukraina sõja mõju, energiahinna ja muude sisendite kallinemine, inflatsioon ühiskonnale laiemalt ning tööjõupuudus, mis survestab tööjõukulusid,» loetles Aas.

«Eksperdid ennustavad majanduse jahtumist aasta teises pooles. Põhjendamatu maksutõus pingestaks nii töötajate kui ettevõtjate olukorda veelgi. Sellistes tingimustes on maksurahu ja stabiilsus eriti oluline,» põhjendas tööandjate juht.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles