Chișinău: Moldova kavatseb kahandada gaasitarbimist 15 protsenti

BNS
Copy
Moldova riikliku maagaasi jaotusvõrgu torustikud.
Moldova riikliku maagaasi jaotusvõrgu torustikud. Foto: Aurel Obreja

Moldova kavatseb eeloleval talvel vähendada gaasitarbimist 15 protsenti, ütles teisipäeval Moldova asepeaminister ning ühtlasi taristu- ja regionaalarenguminister Andrei Spînu.

«Praegu on meil ebanormaalne gaasi hind. Esimest korda ajaloos on gaasi hind soojal aastaajal kõrgem kui talvel. Valitsus loob abi vajavate elanikkonnarühmade abistamiseks ja osa energiaressursside maksumuse hüvitamiseks abifondi.» lausus Spînu.

«Kuid need võimalused on piiratud. Peame õppima raha säästma. Usume, et Moldova suudab säästa kuni 15 protsenti oma tarbitavast gaasist – täpselt nagu Euroopa Liidu riigid,» märkis ta.

Ministri sõnul valmistavad võimud Gazpromi gaasitarnete vähendamise või lõpetamise puhuks ette mitmesuguseid stsenaariume.

«Sellega seoses kaalume kolme stsenaariumi: gaasitarnete vähendamine 35 protsenti, tarnete vähendamine 50 protsenti ja lepingu lõpetamine Gazpromiga. Pooldame praeguse lepingu säilitamist, kuid peame pidama silmas ka teatud riske. Igal juhul tahan kõigile kinnitada, et Moldova ei jää gaasita. Küsimus on hinnas, aga gaas tuleb – kui mitte Gazpromilt, siis teistest allikatest,» rõhutas asepeaminister.

Ajakirjanike küsimustele vastates märkis Spînu, et Gazprom ei ole järgmise perioodi gaasitarnete mahtu veel kinnitanud.

«Praeguse lepingu kohaselt peavad Moldovagaz ja Gazprom kinnitama mahud järgmiseks perioodiks. Seda tuleb teha mitte rohkem kui kaks kuud enne aasta lõppu. Gazprom ei ole veel Moldovagazi mahtude taotlustele vastanud. Seetõttu peame arvestama kõikide riskidega,» rääkis Spînu.

1. novembril 2021 jõustus viieaastane gaasitarneleping ja sellegakaasnes ka edasise tegevuse protokoll, millele kirjutasid alla asepeaminister Spînu ja Gazpromi juhatuse esimees Aleksei Miller. Protokolli kohaselt peab Moldova auditeerima Moldovagazi võla, mis on Vene poole hinnangul 709 miljonit dollarit.

Auditi tulemused tuli esitada enne tänavust maikuud, et Moldovagaz ja Gazprom saaksid sõlmida võlgade tasumise lepingu, mis näeb ette kogu võla tagasimaksmise viie aasta jooksul.

Moldova riigivaraagentuur kuulutas tänavu jaanuaris välja hanke audiitori valimiseks, kuid Moldova valitsus tunnistas selle kehtetuks, sest täidetud ei olnud hanke tingimused, millest üks oli vähemalt kahe välisettevõtte osalemine.

Juunis teatas Moldova valitsus, et alustab otseläbirääkimisi ajaloolise võla auditi lepingu sõlmimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles