Uus reaalsus toob ootamatu rahanõude

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Võtmete kättesaamiseks tuleb nüüd laenuvõtjatel kõrgemate kuumaksetega arvestada. Fotol Noblesnneri uusarendused. 
Võtmete kättesaamiseks tuleb nüüd laenuvõtjatel kõrgemate kuumaksetega arvestada. Fotol Noblesnneri uusarendused. Foto: Sander Ilvest

Pikka aega kehtis seaduspära, et kodulaenuintress ongi see, mis pangaga kokku lepitud sai. See, et mingi pluss euribor seal taga oli, ei tähendanud aastaid midagi, sest euribor oli ju null. Kuid nüüd on olukord täielikult muutunud ning kodulaenu maksjate elu muutub kibedamaks.

Esialgu võib muutus laenuvõtjale kauge tunduda: Euroopa Keskpank tõstab nüüd intressi, kah mul asi! Kuid harilikult jõuavad need tõstmised varem või hiljem kõikide laenajateni. Üks mõju on praegu juba kohal: euribori tõus. Kui veel juunis oli see null, siis täna liigub euribor 0,654 taseme juures. Aasta alguses oli see veel –0,5%, kuigi Eesti pangad miinusmärki ei tunnistanud ja lugesid selle nulliks.

Praegu huvitab uusi laenuvõtjaid üks: kas panga kehtestatud intress tõuseb ka? Siin vannuvad pangad jumalakeeli, et ei veel. «Ei ole sellist plaani hetkel,» öeldakse LHV pangast selle küsimuse peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles