Arco Vara: kaugtöö kasv pole büroopindade nõudlust eriti mõjutanud

BNS
Copy
Arco Vara kinnisvarabüroo.
Arco Vara kinnisvarabüroo. Foto: Sander Ilvest

Kinnisvarafirma Arco Vara analüütiku Mihkel Eliste sõnul pole Covid-19 pandeemia tõttu kaugtöö osakaalu hüppeline kasv nõudlust väiksemate büroopindade järele märkimisväärselt mõjutanud.

«Üürilepingud on üldiselt fikseeritud ning ennetähtaegne lahkumine võib olla komplitseeritud, isegi kui üürnik tegelikkuses lahkuda sooviks,» selgitas Eliste BNS-ile.

Üht äripindade segmenti on koroonakriis Eliste sõnul siiski mõjutanud. «Pigem on probleemiks, et suurettevõtted, kes olid aastatel 2019 kuni 2021 broneerinud mõnes uues hoones 1000 ruutmeetrit või enam üüripindu, on otsustanud neid mitte üürida,» tõi analüütik välja.

Koroonakriisi mõju ärikinnisvarale jäi tagasihoidlikuks juba enne kriisi algust kinnisvarasektoris aset leidnud trendide tõttu. «Meie õnneks oli büroohoonete püstitamine enne koroonakriisi juba tugevalt vähenenud, mistõttu ka pakkumismahu suurenemine jäi aastatel 2020–2021 kardetust väiksemaks,» selgitas Eliste.

Hinnalangust pole oodata

Suurettevõtted on Eliste sõnul büroopinna vajadust vähendanud, kuid otsest seos koroonakriisiga siiski pole. «Eeskätt ehituslikult vanemad ärihooned on hädas, kuid nad olid hädas ka juba enne koroonapandeemia algust ning nende häda seisneb üldiselt selles, et iga uus büroohoone on rajatud mõne ehituslikult vanema hoone arvelt,» märkis Eliste.

«Ehituslikult vanemate hoonete puhul on märgata, et pindadele üritatakse sageli uut kasutust rakendada. Vahel võib kõne alla tulla lühi- või ka pikaajalise majutusteenuse pakkumine – büroopindadest niinimetatud külaliskorterite pakkumine on turul viimastel aastatel suurenenud nii Tallinnas kui Tartus,» selgitas Eliste turutrende.

Üldise inflatsiooni tingimustes pole tema sõnul aga büroopindade hinnalangust ette näha. Erinevalt elamispindade turust on aga äripindade üürihindade kasv tänavu võrreldes tarbijahindade ligi 20-protsendilise kasvuga siiski suhteliselt marginaalne.

«Üldiselt ei võimalda kehtivad üürilepingud aastas ka üle 5 protsendi võrra büroopindade üürihinda korraga tõsta. Ehitushinna tempoka kasvu tõttu võib märgata, et uute ja vanade üüripindade vaheline hinnadiferents on oluliselt suurenemas ja Tallinnas on kaasaegset büroopinda alla 15 euro ruutmeetrist üha keerulisem leida, mis veel mõni aasta tagasi oli enamike turuosaliste jaoks päris kõrge hinnatase,» võttis Eliste teema kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles