Eesti Energia viib viimaks keskmise börsihinnaga paketid üle tunnipõhisele hinnasüsteemile (4)

PM Majandus
Copy
Eesti Energia arvesti.
Eesti Energia arvesti. Foto: Arvo Meeks

Eesti Energia viib septembrist viimaks kõik vanemat tüüpi börsipaketi kliendid üle tunnipõhisele hinnastamisele. Alles mais selgus tuhandetele tarbijatele üllatusena, et niinimetatud börsipaketti kasutavatel klientidel arvestatakse elektri hinda päeva keskmise alusel, mitte tunnipõhiselt.

Seega inimesed, kes proovisid oma tarbimist ajastada soodsamatele tundidele, sellest mingit kasu ei saanud. Küll aga võisid nad energiafirma kinnitusel oma elektripaketti tunnipõhise hinnastamise kasuks kohe ise muuta. 

Nüüd viib Eesti Energia septembrist kõik vanemat tüüpi börsipaketi kliendid üle tunnipõhisele hinnastamisele. 

Kui elektriturg 2013. aastal avanes, ei olnud Eesti veel kaetud kaugloetavate arvestitega ning sõlmida sai vaid päeva või öö keskmise börsihinna alusel börsipakette. Kaugloetavate arvestite projekt lõppes aastal 2017. Alates sellest ajast ei ole võimalik vanemat tüüpi paketti küll valida, ent keskmise börsihinna pakett jäi paljudele klientidele kehtima.

Alles jääb ka fikseeritud hinnaga paketi valiku võimalus

«Uut tüüpi tunnipõhise hinnastamisega pakett võimaldab varasemast rohkem oma tarbimist jälgides kulusid kokku hoida, kasutades elektriseadmeid või küttesüsteemi soodsama hinnaga tundidel,» selgitas Eesti Energia juhatuse liige Agnes Roos.

Samas näitavad elektrituru trendid, et lähikuudel ei ole börsihinna langust oodata. Kõrget börsihinda põhjustab soodsa taastuvenergia puudujääk, mistõttu tuleb tarbimine katta kallimatest allikatest toodetud elektriga.

«Arvestades elektriturul toimuvat, mõistame ka neid kliente, kes ei soovi börsihindu jälgida ja tarbimist ajastada. Sellisel juhul soovitame fikseeritud hinnaga pakette, mis annavad südamerahu, et lepinguperioodi jooksul kokkulepitud hind ei muutu,» lisas Roos.

Kõik vanemat tüüpi keskmise börsihinnaga paketi kliendid, keda on ligi 50 000, saavad personaalse teavituse ning lepingu muutmiseks ise midagi tegema ei pea.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles