Naftahiiud teenivad hiigelkasumeid

PM Majandus
Copy
BP (British Petroleum) tankla Pariisis.
BP (British Petroleum) tankla Pariisis. Foto: Vincent Isore

Briti naftahiiu BP kasum kolmekordistus teises kvartalis aastatagusega võrreldes 9,3 miljardi dollarini. Tulenevalt naftahindade sööstust teenisid kordades suuremaid kasumeid ka teised suured naftafirmad.

Meeletutest kasumitest on Venemaa Ukraina-invasiooni järel teatanud ka teised naftahiiud. Shelli kasum viiekordistus teises kvartalis 18 miljardi dollarini ja TotalEnergies teenis kuus miljardit dollarit.

Eelmisel nädalal teatas ajaloo suurimast kvartalikasumist Exxon Mobil, kui USA suurima naftatootja teise kvartali puhaskasum peaaegu neljakordistus aastaga 4,69 miljardilt dollarilt 17,9 miljardi dollarini.

Naftast bensiini ja diiselkütuse rafineerimise marginaalid on tõusnud üle maailma ning juba Exxoni esimese kvartali kasum pani juunis USA presidenti Joe Bidenit ütlema, et Exxon ja teised naftakompaniid lähevad üleilmset kütusekriisi ära kasutades oma kasumitega rasva.

BP (endine British Petroleum) prognoosis kvartaliaruandes, et naftahinnad jäävad kõrgele tasemele ka kolmandas kvartalis. Samas esimeses kvartalis jäi BP Vene turult lahkumisega seoses 20,4 miljardit dollarit kahjumisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles