Uuring: sõja tõttu värvatakse vähem

Copy
Ehitustöölised.
Ehitustöölised. Foto: Liis Treimann

Eesti väike- ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) kindlustunnet on sõda pärssinud ning värbamisplaanid on tunduvalt konservatiivsemad, näitab SEB korraldatud Baltic Business Outlooki (BBO) uuring. Võrreldes jaanuariga on pea kolm korda vähem ettevõtteid, kel on plaanis värvata uusi töötajaid.

Kui veel jaanuarikuises uuringus nägi 16 protsenti küsitletud Eesti VKEdest töötajate arvu tõusu sel aastal, siis mai uuringu järgi prognoosib vaid kuus protsenti ettevõtetest töötajate arvu kasvu. Samuti on viie kuuga kasvanud neljalt protsendilt seitsmele nende ettevõtete osakaal, kes prognoosivad töötajate arvu vähenemist. Sarnane pilt on ka mujal Baltikumis.

«Uute töötajate värbamise pausilepanek võib kaasa tuua tööjõuturu mõningase jahtumise. See tähendab, et vähem luuakse uusi töökohti, mis tähendab ka väiksemat survet palgakasvule,» kommenteeris SEB juhatuse liige ja jaepanganduse juht Ainar Leppänen.

Küsitluse põhjal ei plaani VKEd koondamisi, seega on ka praegusel turbulentsel ajal tööturg töövõtja jaoks endiselt soodne, leiab Leppänen.

«Lähiaja majanduse väljavaade on mõnevõrra tumedamates toonides. Asjaolu, et 22 protsenti vastanud VKEdest ei suuda hinnata sõja mõju töötajate arvule, näitab, et sõja otseste ja kaudsete mõjude suhtes valitseb ebakindlus,» ütles Leppänen.

Sõjapõgenike palkamine aitab leevendada tööjõupuudust

Koguni pooled Eesti VKEdest, kel on plaanis oma ettevõtte töötajate arvu suurendada, kavatsevad seda teha Ukraina põgenike abil. Leedus on selliste ettevõtete osakaal 40 protsenti ning Lätis koguni kaks kolmandikku ehk 66 protsenti.

See tähendab, et kolm protsenti Eesti VKEdest kavatseb palgata sõjapõgenikke. Enamik Ukraina põgenikele tööd pakkuvatest ettevõtetest tegutseb majutus- ja toitlustussektoris, jaekaubanduses, tootmissektoris ning administratiivtöö valdkonnas.

«Tööealiste ukrainlaste järele on suur nõudlus, kuna nad aitavad leevendada turul valitsevat tööjõupuudust. Samas on suur osa ukrainlasi ilmselt valmis kodumaale naasma, kui sealne olukord paraneb ehk Ukraina põgenike abikäed ei pruugi meie tööturul olla püsiv nähtus,» selgitas Leppänen.

SEB uuring korraldati tänavu mais ja sellele vastas 2072 Balti riikide ettevõtet, neist 811 Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles